Mike Pompeo: A Hormuzi-szoros védelme kiemelt fontossággal bír

A Hormuzi-szoros védelmének fontosságát emelte Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Twitter-üzenetében hétfőn, a Szalmán szaúd-arábiai királlyal folytatott dzsiddai megbeszélése után, amelyen a két ország közti stratégiai kapcsolatok elmélyítésében is megállapodtak.

Pompeo tárgyalóasztalhoz ült Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel is, körútjának következő állomása pedig az Egyesült Arab Emírségek lesz. E két országot indulása előtt – újságíróknak nyilatkozva – „két nagyszerű szövetségesnek” nevezte.

Hétfőn Abbász Múszavi iráni külügyi szóvivő bírálta az Irán elleni koalíció létrehozására tett erőfeszítéseket. Hangsúlyozta, hogy az ilyen próbálkozások kudarcra vannak ítélve, ahogy korábban más hasonló törekvések is megbuktak: „Irán nagy befolyással bíró ország, nemcsak régiós szinten, de távolabb is, nem lenne egyszerű feladat egy koalíciót létrehozni ellene” – jelentette ki.

Úgy vélte továbbá, hogy Washingtonból az elmúlt napokban számos ellentmondó nyilatkozat érkezett, ezért Teherán már nem foglalkozik velük, az iráni vezetés számára egyedül a washingtoni irányvonal a fontos.

Irán csütörtökön kilőtt egy amerikai katonai felderítő drónt, állítása szerint saját légterében. Washington indokolatlannak nevezte az incidenst, amelyre szerinte nemzetközi légtérben került sor, az Ománi-öblöt a Perzsa(Arab)-öböltől elválasztó Hormuzi-szoros felett. Donald Trump amerikai elnök azt állította, hogy támadást tervezett Irán ellen az amerikai drón lelövése miatt, de ezt percekkel a csapásmérés előtt leállította a lehetséges halálos áldozatok miatt.

Ugyancsak júniusban – eddig ismeretlen körülmények között – két tartályhajó sérült meg az Ománi-öbölben, nem messze az iráni partoktól, szemtanúk több robbanásról is beszámoltak. Washington egyértelműen Iránt tette felelőssé a történtekért, Teherán azonban határozottan tagadta a vádakat.

A világ olajának mintegy 20 százalékát a Hormuzi-szoroson keresztül szállítják.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑