Cadmus fordítás Cadmus

Mike Pompeo szerint Afganisztánban csökken az erőszak

2020. 02. 26.

Afganisztánban csökken az erőszak, a tálibok betartják a fegyverszünetet – jelentette ki Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója kedden a külügyminisztériumban tartott sajtókonferencián.

A külügyminiszter megjegyezte ugyan, hogy a fegyverszünet nem tökéletes, de derűlátóan nyilatkozott a tálibokkal kötendő csapatkivonási megállapodást illetően. Mint fogalmazott: a fegyverszünet történelmi esélyt kínál, és Afganisztán és az Egyesült Államok nagy politikai lehetőség előtt áll.

Pompeo leszögezte: az afganisztáni békemegállapodást nem lesz könnyű tető alá hozni, de ez az afganisztáni felek dolga. A tárcavezető megerősítette: az egyeztetések során megállapodtak a tálibokkal abban, hogy lemondanak a terrorizmusról.

A részleges tűzszünet szombaton lépett életbe, és amennyiben tiszteletben tartják, megnyílhat az út a megállapodás előtt. Ennek aláírását a felek – az amerikai kormányzat és a tálibok képviselői – a katari fővárosban, Dohában tervezik február 29-én. Bár Pompeo a sajtókonferencián azt mondta: Washington csakis akkor írja alá, ha a fegyverszünetet valóban tiszteletben tartják, és csökken az erőszak is.

A terv lehetővé tenné, hogy az afganisztáni politikai szereplők között megkezdődhessenek a béketárgyalások, és az Egyesült Államok is megkezdhesse katonái fokozatos kivonását az országból. Az amerikai védelmi minisztérium tavaly ősszel dolgozta ki a csapatkivonás tervét, s ezt Donald Trump amerikai elnök decemberben nyilvánosan is bejelentette. A tervek szerint 8600 amerikai katona maradna afgán földön. Ezt a jelenleg Indiában tárgyaló Trump a kíséretében lévő újságíróknak megerősítette.

Az elnök a hét végén – mielőtt Indiába indult – megerősítette azt is, hogy akár személyesen is részt venne a megállapodás aláírási ceremóniáján.

Pompeo kérdésre válaszolva sem akart állást foglalni az afganisztáni elnökválasztási vitában. A választást ugyanis Asráf Gáni nyerte meg, de vetélytársa, Abdullah Abdullah vitatja az eredményt.

„Afganisztánnak érvényes alkotmánya van, s mi bízunk benne, hogy ezt a szabad és tisztességes választásokkal tiszteletben is tartják” – fogalmazott Pompeo. Konkrétumok említése nélkül megjegyezte ugyanakkor, hogy vannak, akik szerinte szeretnék kisiklatni a békefolyamatot, mert a jelenlegi helyzet fenntartása lenne az érdekük, de Washington – mint fogalmazott – ezt nem fogja megengedni nekik.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑