Cadmus fordítás Cadmus

Milliók betegedhetnek meg a szennyezett víztől az áradások sújtotta Pakisztánban

2022. 09. 19.

Milliók fertőződhetnek meg a szennyezett víztől az áradások sújtotta Pakisztánban; mintegy félmillió gyermek már megbetegedett a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint.

A Pakisztán déli térségében pusztító katasztrofális áradásokat követően a hivatalos statisztika szerint 428 098 öt éven aluli gyermek szenved hasmenéssel járó betegségben, és további 51 191-et vérhas miatt kezelnek a legsúlyosabban érintett Szindh tartományban.

A dél-ázsiai ország legsúlyosabb árvizének kezdete óta 2,6 millió embert, köztük állapotos nőket kellett kórházba, klinikára vagy ideiglenes egészségügyi ellátóhelyre szállítani.

A hivatalos bejelentések szerint több mint háromszázan vesztették életület dengue-láz, malária, kolera, hasmenés vagy bőrfertőzések következtében.

A június közepe óta tartó heves monszunesők okozta árvizek az ország egyharmadát elárasztották, több mint 33 millió embert érintettek, és eddig 1545 halálos áldozatot követeltek, akiknek egyharmada gyermek volt. Pakisztáni egészségügyi illetékesek szerint az áradásoknak az elmúlt 3 napban nem volt halálos áldozatuk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hétvégén hívta fel rá a figyelmet, hogy a természeti katasztrófa után egészségügyi katasztrófa közeledik az árvíz sújtotta régiókban, mivel milliók nem jutnak tiszta vízhez, nincs ivóvíz, vécé, hiányoznak az alapvető higiéniai feltételek.

Az ENSZ Közgyűlésén New Yorkban tartózkodó pakisztáni kormányfő, Sehbaz Sarif a nemzetközi közösség segítségét kérte, egyebek mellett bébiételeket és takarókat is az áradások áldozatai számára.

Haibar-Pahtúnhva tartomány egészségügyi hivatalának szóvivője hétfőn elmondta, hogy az ország északi régiójában a fertőzöttek száma csökkenni kezdett a korábbi kiugróan sok megbetegedés után.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑