2019. 05. 04.

Milliókat tart vissza Ankara

Az Európai Unió és Törökország közötti, a migráció megállítására vonatkozó megállapodás betartása nélkül jelentős migrációs nyomással kellene számolni déli irányból, ezért Euró­pa biztonsága ma Törökországban kezdődik – mondta tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután fogadta török kollégáját, Mevlüt Cavusoglut, akit Orbán Viktor kormányfő is fogadott.

A magyar tárcavezető kiemelte: hazánk stratégiai szövetségesként és barátként tekint Törökországra és nagyra becsüli azt a szerepet, amelyet az betölt az európai biztonságban. – Nagyrészt Törökországnak köszönhető, hogy az a 30-35 millió ember, aki Európa környékén olyan helyzetben van, hogy bármikor útnak indulhat, egyelőre nem tette ezt meg – vélekedett. Négy és fél millió migránst látnak el Törökországban, nem engedve, hogy az Európai Unió felé induljanak. A folyamatos „karavánszervezésnek” is ellenállnak, vannak ugyanis olyan erők, amelyek közép-amerikai mintára állandóan szervezkednének, de ezt a török hatóságok megakadályozzák, közölte a távirati iroda jelentése szerint.

Szijjártó Péter elmondta: Magyarország nagyra tartja Törökország szerepét a nemzetközi terrorellenes küzdelemben is. – Erősíteni kell az együttműködést, mert több mint ötezer uniós állampolgárságú harcos volt az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet kötelékében, és most Európába akarnak jutni – tette hozzá.

Egy demokratikus választáson elért ötven százalék feletti eredmény nem a demokrácia gyengeségét mutatja, hanem azt, hogy van olyan vezető, akiben bíznak az emberek, és a folyamatos leckéztetése nem jó, amikor biztonság szempontjából rá hagyatkozunk, jelentette ki.

Mevlüt Cavusoglu hangsúlyozta: vannak országok, amelyek kritizálják Törökországot, holott fontosabb kérdésekre – például a bevándorlásra, a terrorizmus elleni küzdelemre – kellene inkább összpontosítani a kapcsolatok alakításakor. A török külügyminiszter megköszönte Magyarország kiállását országa mellett a nemzetközi fórumokon. Országa EU-csatlakozásának lehetőségéről szóló kérdésre elmondta: sok uniós tagállam támogatja azt, így Magyarország is, és Törökország nyitott az együttműködésre az Európai Unióval.

Szijjártó Péter hozzátette: őszinteség és egyenes beszéd kell, és ha a nagy tagállamok nem akarják, hogy Ankara csatlakozzon, nem kell áltatni az országot. Az Európai Unió és Törökország között átfogó stratégiai partnerséget lehetne létrehozni, amely mindkét félnek előnyös, és ha a tagság lehetetlen, akkor erről a partnerségről kellene beszélni, mondta.

Magyar Nemzet

 

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑