2019. 03. 12.

Milos Zeman: A terroristákkal nem szabad tárgyalni

Az afganisztáni tálib mozgalommal folytatott tárgyalások veszélyére figyelmeztetett a cseh köztársasági elnök kedden, a húszéves NATO-tagság alkalmából szervezett prágai konferencián.

„A terroristákkal nem tárgyalunk, a terroristákkal harcolunk” – jelentette ki Milos Zeman a Biztonságunk nem tekinthető adottnak elnevezésű nemzetközi konferencián, amellyel Csehország hivatalosan megünnepelte NATO-csatlakozásának 20. évfordulóját.

„Amennyiben a tálibok újra megszerzik az ellenőrzést Afganisztán felett, biztosra lehet venni, hogy az ázsiai ország megint a nemzetközi terrorizmus támaszpontjává válik” – szögezte le Zeman rövid ünnepi beszédében, feltehetően arra utalva, hogy az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat a tálibokkal az afganisztáni rendezésről.

Andrej Babis cseh kormányfő rámutatott arra, hogy Csehország egyedül nem képes megvédeni magát, ezért számára a NATO-tagság létfontosságú.

Csehország, Lengyelország és Magyarország csatlakozása 1999-ben a NATO-hoz reális bizonyítéka volt annak, hogy a vasfüggöny véglegesen a múlté – jelentette ki Andrej Kiska szlovák államfő. Szerinte rendkívül fontos, hogy húsz évvel ezelőtt mindhárom ország – majd 2004-ben Szlovákia is – saját akaratából csatlakozott az Észak-atlanti Szövetséghez.

„Megmutattuk hová tartozunk, s milyenek az értékeink” – húzta alá.

Lengyelország számára a NATO-csatlakozás történelmi mérföldkő volt, amely megerősítette az ország biztonságát és szavatolja fejlődését – fejtette ki Andrzej Duda lengyel államfő.

Újságírói kérdésekre válaszolva mind a három államfő megerősítette, hogy fontosnak tartja a védelmi kiadások növelését.

„Magyarország 2024-re a GDP két százalékára emeli védelmi kiadásait. Erről már megszülettek a szükséges döntések” – válaszolta Áder János az MTI tudósítójának érdeklődésére. Az államfő szerint az ez irányú tervek időarányosan teljesültek, s „a magyar honvédelem minden területen korszerűsítve lesz, hogy megfeleljen a 21. század követelményeinek és kihívásainak” – tette hozzá a köztársasági elnök.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑