Cadmus fordítás Cadmus

Mindenki beleszól az iráni belügyekbe

2018. 01. 03.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres szorosan figyelemmel kíséri az iráni történéseket, az amerikai kormányzat pedig a közösségi oldalak újbóli megnyitását szorgalmazza Teheránnál.

New Yorkban a világszervezet főtitkárának álláspontját helyettes szóvivője, Farhan Hak fogalmazta meg. Hak kedden újságírókkal azt közölte: António Guterres jelenleg mérlegeli, hogy felvegye-e a kapcsolatot a teheráni kormányzattal, vagy valaki mással Iránban.

„Felmérjük a helyzetet, azt, hogy milyen kapcsolatfelvétel lenne a leghasznosabb” – fogalmazott a helyettes szóvivő.

Leszögezte: az ENSZ reméli, hogy Iránban sikerül elkerülni a további erőszakot és tiszteletben tartják az irániak jogát a békés gyülekezésre és véleményük kifejezésére.

Washingtonban az amerikai kormányzat arra szólította fel az iráni kormányt, hogy tegye ismét lehetővé az Instagram és más közösségi oldalak működését. Steve Goldstein külügyi államtitkár kifejtette: az Instagram, a Telegram és más közösségi oldalak „a kommunikáció legitim csatornái”. Az államtitkár leszögezte: az Egyesült Államok bátorítja az irániakat, hogy éljenek a közösségi oldalak adta lehetőségekkel, és használják az olyan magánhálózatokat, mint a VPN. Ezek a hálózatok használhatók a hatóságok által blokkolt közösségi oldalakhoz történő hozzáférésre.

A külügyi államtitkár közölte: az amerikai kormányzat változatlanul kommunikál az irániakkal, mégpedig fárszi nyelven, a külügyminisztérium közösségi oldalain, köztük a Facebookon vagy a Twitteren keresztül. Goldstein hangsúlyozta: az Egyesült Államok „bátorítani szeretné az irániakat, hogy továbbra is küzdjenek azért, ami a helyes”.

Rendkívüli ülést sürget az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete

Nikki Haley ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanács és az Emberi Jogi Tanács rendkívüli ülésének összehívását kérte az iráni tiltakozások elleni hatósági fellépés ügyében. Az Európai Unió és Nagy-Britannia hétfőn felszólította Iránt, hogy biztosítsa a tüntetéshez való jogot, illetve kezdjen párbeszédet a tüntetők követeléseiről.

Macron aggódik

Visszafogottságra és megbékülésre„ szólította Teheránt a hat napja tartó iráni tüntetések kezelésével kapcsolatban kedden Emmanuel Macron francia elnök, aki telefonon beszélt iráni kollégájával – közölte a francia államfő hivatala.

A közlemény szerint Macron aggodalmát fejezte ki Hassan Rouhani elnöknek „a tiltakozásokhoz köthető áldozatok száma miatt”, és azt mondta neki, hogy tiszteletben kell tartani a véleménynyilvánítás és a tüntetés szabadságát.

A felek megállapodtak arról, hogy későbbre halasztják Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszternek a hét második felére tervezett teheráni látogatását.

Az iráni média arról is beszámolt, hogy Rouhani azt kérte Franciaországtól, lépjen fel a párizsi emigrációból az iráni vezetés ellen dolgozó modzsahed mozgalom ellen.

A megbeszélésre okot adó országos tüntetéshullámban eddig Irán szerte 25-en vesztették életüket, és több száz embert vettek őrizetbe. A tüntetők eleinte a magas árak ellen tiltakoztak, majd az iszlám köztársaság kormánya és az országot az 1979. évi iszlám forradalom óta irányító vallási elit ellen.

Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető országa ellenségeit okolta kedden a napok óta tartó tiltakozásokért az állami televízióban. Donald Trump amerikai elnök ezzel szemben örömét fejezte ki, hogy „az iráni nép végre cselekszik a rezsim ellen”.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑