Mintegy 120 civillel végeztek amerikai katonák tengerentúli műveletekben

A washingtoni védelmi minisztérium helyi idő szerint csütörtökön közzétett jelentéséből kiderül, hogy mintegy 120 civillel végzett az amerikai hadsereg 2018-ba.

„Hitelt érdemlő jelentések szerint 2018-ban mintegy 120 civil vesztette életét és további 65 sebesült meg amerikai katonai műveletekben Irakban, Szíriában, Afganisztánban és Szomáliában” – állt a jelentésben.

Közülük 42-vel Irakban és Szíriában, 76-tal Afganisztánban, kettővel pedig Szomáliában végzett az amerikai hadsereg. Az összesítés nem terjedt ki Jemenre és Líbiára, ahol szintén zajlanak amerikai katonai műveletek.

Összehasonlításképpen: 2017-ben csak Irakban és Szíriában mintegy 739 civil vesztette életét amerikai műveletekben.

Jogvédők bírálták és hiteltelennek nevezték a védelmi minisztérium jelentését, amely szerintük jelentősen alábecsüli a valós áldozatok számát.

Egyértelmű, hogy a kormány „el akarja titkolni az amerikaiak elől, hogy végzetes csapásai valójában mennyi áldozatot szedtek külföldön” – mondta Hina Shamsi, egy amerikai jogvédő szervezet vezetője.

„Nemzetközi civil szervezetek becslései szerint a polgári áldozatok száma tízszerese lehet a védelmi minisztérium által megadott számnak” – hívta fel a figyelmet Chris Woods, az Airwars nevű londoni nonprofit szervezet alapítója, amely a különféle konfliktusok civil áldozatairól számol be.

Az Airwars 800 és 1700 közé teszi az Irakot és Szíriát tavaly ért amerikai csapások polgári áldozatainak számát.

A védelmi minisztérium jelentésében beismerte, hogy a civil szervezetekétől eltérő módszert használt az áldozatok számának megállapításához.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑