Mintegy kétmillióan szorulnak segítségre az Idai ciklon miatt

Az Idai ciklon okozta ítéletidő következtében Mozambikban mintegy 1,85 millió ember szorul humanitárius segítségre – közölte kedden az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala. Segélyszervezetek attól tartanak, hogy a délkelet-afrikai országban járványok törhetnek ki.

A helyszínen jelen lévő segélymunkások azt próbálják felmérni, hogy a katasztrófa milyen mértékű károkat okozott, és milyen típusú segítségnyújtásra lenne a legsürgetőbben szükség. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának egyik munkatársa, Sebastian Rhodes Stampa közölte, hogy az érintettek között vannak, akik válságos, életveszélyes helyzetben vannak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden közölte, hogy mintegy 900 ezer adag kolera elleni vakcinát indít útnak Mozambik felé. A WHO kiemelte, hogy a délkelet-afrikai országban az elmúlt 11 napban a tiszta ivóvízhez való hozzáférés jelentette a legnagyobb kihívást, mióta az Idai ciklon lecsapott Mozambikra.

A ciklon által érintett területeken a WHO a széles körben elterjedtté vált hasmenéses megbetegedések kezelésére készül fel – mondta el újságírók előtt Genfben Djamila Cabral, a szervezet mozambiki képviselője. Cabral hozzátette, hogy családok, várandós nők és csecsemők borzasztó körülmények között, átmeneti szállásokon élnek, biztos élelmiszer-ellátás, tiszta ivóvíz és egészségügyi ellátás nélkül. A WHO emellett arra számít, hogy a következő hetekben emelkedni fog a maláriás esetek száma, ezért mintegy 900 ezer darab, rovarirtóval átitatott szúnyoghálót is beszereznek az érintett családok számára.

Kedden is folytatódtak a mentési munkálatok az Idai ciklon okozta ítéletidő által érintett Malawiban, Mozambikban és Zimbabwéban. A három délkelet-afrikai országban az ítéletidőnek, illetve az árvizeknek eddig több mint hétszáz halálos áldozata volt, és mintegy hatszázezer embernek kellett elhagynia lakhelyét az időjárási viszontagságok miatt. Az ENSZ becslései szerint a halálos áldozatok száma várhatóan még növekedni fog. Az ENSZ legutóbbi közlése szerint a ciklon legkevesebb hárommillió embert – köztük mintegy egymillió gyereket – érintett a három országban.

Az Idai ciklon, amely az egyik legsúlyosabb vihar lehetett, amely valaha lecsapott a déli féltekére, március 14-én érte el Mozambik középső részét, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, és ott is nagy pusztítást végezett. A vihar okozta esőzések hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑