Cadmus fordítás Cadmus

Módosították követeléseiket Katarral szemben az arab államok

A Katarral diplomáciai kapcsolatokat megszakító arab országok diplomatái szerint a viszályukban történő bármely közvetítési kísérletnek a Dohával szemben megfogalmazott követeléseiken kell alapulnia – jelentette csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség az Egyesült Arab Emírségek hírügynökségére hivatkozva, amely szerint az arab országok közzé tettek egy Katarral szembeni rövidített követeléslistát.

Az új és a korábbinál rövidebb követeléslistáról Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein külügyminiszterei még július 5-én állapodtak meg – írja az MTI.

A szóban forgó államok külügyi tárcáinak vezetői csütörtöki New York-i sajtókonferenciáján közölték: a felsorolás olyan elemeket tartalmaz, hogy

  • Katar tartsa magát a terrorizmus és a szélsőségek elleni küzdelemhez,
  • mondjon le a feszültségkeltésről,
  • valamint az erőszakra történő felhívásról,

teljesítse a Perzsa(Arab)-öböl menti szunnita arab monarchiákat tömörítő Öböl menti Együttműködési Tanács keretében 2013-ban és 2014-ben, valamint a Rijádban 2017 májusában tartott amerikai-arab csúcson hozott határozatokat.

A követelések között szerepelt az is, hogy

– Doha tartózkodjon a más államok belügyeibe történő beavatkozástól, illetve

– a szélsőséges csoportok támogatásától.

A miniszterek mindemellett emlékeztettek: Doha eddig semmi komolynak vehető lépést sem tett, hogy válaszoljon az arab államok korábbi követeléseire.

A The Wall Street Journal amerikai lap úgy tudja: a júniusban összeállított, 13 követelésből álló felsorolás helyett hat közös “alapelvet” fogalmazott meg a négy arab állam.

Ezek között már nem szerepelnek olyan pontok, mint a dohai székhelyű al-Jazeera pánarab hírtelevízió bezárása, vagy az összes iszlamista szervezet azonnali kiutasítása Katarból.

Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein június 22-én 13 követelésből álló listát továbbított Katarnak, mert szerinte szélsőségeseket támogat, beleavatkozik szomszédjai belügyeibe, aláássa a térség biztonságát és stabilitását és tíz napot adott számára, hogy a válság rendezése érdekében egyezzen bele a követelések teljesítésébe. A határidőt két nappal meghosszabbították. A követelések között szerepelt az al-Jazeera bezárása, az Iránnal fennálló kapcsolatok szűkítése és a katari török katonai támaszpont felszámolása is. A határidő sikertelen elmúltával további intézkedéseket jelentettek be a gyakorlatilag blokád alá vett emírséggel szemben, amely a szárazföldön csak Szaúd-Arábia felől megközelíthető félszigeten fekszik.

Doha szerint az arab országok teljesíthetetlen követelések elé állították.

Orientalista.hu

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑