Módosul az egyiptomi alkotmány – A keresztények nem túl bizakodóak

Több fontos témát is érint az alkotmánymódosítás, melyet 88.83%-os támogatottsággal szavazott meg az egyiptomi parlament. A képviselői rendszer összetétele megváltozik, új felsőházat alkotnak. A hadsereg “feladatköre” is kibővül, jogi alapot kap a emberi és civil jogok, valamint az alkotmány stabilitásának védelmére. Mindezek mellett többen erősen kételkednek a pozitívan csengő jövőkép realitásában, már ami a keresztények jogait, biztonságát, életvitelét illeti.

Az egyik legszembetűnőbb változtatás az alkotmányban talán az a tétel, amely lefekteti annak lehetőségét, hogy Abdul Fattah al-Sisi elnök 2030-ig még hatalmon maradjon az országban.

Sisi elnök jelenleg a második négyéves ciklusának közepén jár. 2022-ben, egy harmadikra nem is választhatták volna újra, azonban a jelenlegi alkotmánymódosítás a ciklus hosszát hat évre módosítja, valamint lehetőséget teremt arra, hogy egy elnök akár három cikluson át kormányozhasson.

2013-ban Sisi vezette a katonai puccsot, mely Egyiptom első, demokratikusan megválasztott elnökét, Mohammed Morsit megbuktatta. 2014-ben 97%-os támogatottsággal választották meg Sisit elnöknek.

A cikk folytatását ITT olvashatják el.

S4C.News

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑