Cadmus fordítás Cadmus

Moszkva: A Nyugat áll az Észak-Áramlat gázvezetékeken történt robbanások mögött

2022. 09. 30.

 Oroszországnak olyan adatai vannak, amelyek megerősítik, hogy a Nyugat áll az Észak-Áramlat gázvezetékeken történt robbanások mögött – jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója újságíróknak pénteken Moszkvában.

“Vannak bizonyos adataink, amelyek nyugati nyomra utalnak ennek a terrorcselekménynek az elkövetésében” – mondta Nariskin.

“A Nyugat mindent megtesz annak érdekében, hogy elrejtse ennek a nemzetközi terrorcselekménynek a valódi szervezőit és elkövetőit” – tette hozzá.

A kémfőnök emlékeztetett arra, hogy az incidens ügyében Oroszországban vizsgálat indult. Az orosz főügyészség korábban közölte, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyomozati csoportfőnökségének anyagai alapján büntetőeljárást indított.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken “az állami terrorizmus példátlan esetének” nevezte az Északi Áramlat-vezetékeken történt robbanásokat. Azt mondta, hogy a csővezetékek állapotáról csak egy vizsgálat nyomán tudna nyilatkozni.
Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára a Független Államok Közösségének (FÁK) tagállamai hírszerzési főnökei moszkvai tanácskozásán pénteken azt mondta, hogy egyre több komoly kérdés merül fel az Oroszországot lejárató kampányok szervezőivel kapcsolatban.

“Például az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 vezetéken történt robbanásokról szóló jelentések után szó szerint az első percektől kezdve a Nyugat aktív kampányt indított a felelősök felkutatására. Nyilvánvaló azonban, hogy ennek a fő haszonélvezője, különösen gazdasági szempontból, az Egyesült Államok” – mondta.
Patrusev emlékeztetett arra, hogy 1983 októberében a nicaraguai Puerto Sandino kikötőjében már történt hasonló eset, amikor felrobbantottak egy vízalatti csővezetéket.

“A bűncselekmény elkövetőinek és kitervelőinek leleplezésére irányuló összehangolt erőfeszítés jó példa lenne az együttműködésünk hatékonyságára” – mondta az orosz tisztségviselő.

Oroszország kezdeményezésére pénteken, közép-európai idő szerint 21 órakor összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetéken történt robbanások miatt. A dán és a svéd hatóságok a héten négy gázszivárgást észleltek az Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat gázvezetékrendszer minkét vezetékpárján. Németország, Dánia és Svédország nem zárja ki, hogy célzott szabotázs történt.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑