Cadmus fordítás Cadmus

Moszkva befejezte a békefenntartó kontingens telepítését Hegyi-Karabahban

2020. 11. 21.

Befejeződött az orosz békefenntartó kontingens Hegyi-Karabahba telepítése, a katonák teljességgel ellenőrzésük alá vonták a régiót és megkezdték kitűzött feladataik végrehajtását – jelentette Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

A Rosszija 24 hírtelevízió közvetítése szerint Sojgu közölte, hogy Hegyi-Karabah egész területét, valamint az Azerbajdzsán területén lévő, örmény többségű enklávét Örményországgal összekötő 28 kilométeres lacsini folyosót aknamentesítették.

A 1960 katonából álló, 552 műszaki eszközzel rendelkező békefenntartó kontingenst 250 repülőjárattal szállították a régióba.

A miniszter szerint a kontingens feladata, hogy 23 posztról felügyelje a tűzszünet betartását, és operatív módon reagáljon a helyzet változására.

Az orosz vezérkar közreműködésével közvetlen kapcsolat jött létre az azeri és az örmény védelmi miniszterrel. Sojgu közölte, hogy befejező szakaszához érkezett az orosz-török közös tűzszünet-megfigyelő központ részleteinek egyeztetése.

Rusztem Muradov, a békefenntartó kontingens parancsnoka kisebb incidensekről számolt be, amelyek azonban nem bontották meg a fegyvernyugvás rendjét.

Putyin felhívta a parancsnok figyelmét arra, hogy az alakulatoknak elejét kell venniük az örmény és az azeri lakosok közötti mindennapos konfliktusoknak, és biztosítaniuk kell a helyzet stabilitásának fennmaradását.

Putyin arra utasította az energetikáért is felelős Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettest, hogy vegye fel a kapcsolatot az örmény féllel annak érdekében, hogy biztosítani lehessen hegyi-karabahi lakosság fűtését a téli hónapokban.

Az orosz vezető közölte: Ilham Ailyev azeri elnök biztosította őt arról, hogy a vallási kegyhelyek látogathatósága biztosított lesz a régióban mindkét fél számára.

Szergej Lavrov külügyminiszter szerint Moszkvának tudomása van olyan kísérletekről, amelyeknek célja az november 9-én elért orosz-azeri-örmény rendezési megállapodás végrehajtásának lefékezése.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑