Cadmus fordítás Cadmus

„Moszkva és Teherán tartsa kordában a szíriai kormányerőket!”

2018. 01. 10.

A két városnak eleget kell tennie a konfliktus rendezésében vállalt felelősségének, és meg kell akadályoznia, hogy a szíriai kormányerők megsértsék az Idleb tartományban kialakított feszültségmentesítési övezet határait – szögezte le Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában az Anadolu török állami hírügynökségnek adott interjújában.

Cavusoglu emlékeztetett: Oroszország és Irán Szíriai Arab Hadseregért, Törökország pedig a iszlamista felkelőkért vállalt felelősséget a rendezési folyamatban.

Idleb az egyetlen tartomány, amely teljesen az iszlamisták uralma alatt állt. A térséget részben iszlamista milíciák ellenőrzik, de részben a Hajat Tahrir Al-Sham (HTS) nevű  terrorszervezet élén a korábban an-Nuszra Frontként ismert Dzsabhat Fatah Al-Sham nevű szélsőséges terrorcsoporttal. Emellett október eleje óta egy kis területen a török haderő is jelen van a tartomány északi részében.

Törökország a szeptember közepén Asztanában kötött feszültségmentesítési megállapodás keretében megfigyelő tornyokat állít fel a térségben, a tervek alapján összesen tizenkettőt. Cavusoglu beszámolója szerint jelenleg a negyedik építésénél tartanak.

Még nagyobb károk a kétoldalú kapcsolatokban?

A tárcavezető nyilatkozatában egyúttal hangsúlyozta: amennyiben az Egyesült Államok „nem hozza helyre hibáit”, és nem állítja le az észak-szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciának jutatott fegyverszállítmányokat, valamint nem adja ki a 2016-os puccskísérlet fő felelősének tartott Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot, a kétoldalú kapcsolatok még nagyobb károkat szenvednek. Ankara mind az YPG-t, mind Gülen nemzetközi mozgalmát terrorszervezetnek tartja.

Binali Yildirim török miniszterelnök szerdán, az államfői palotában tartott igazságügyi fórumon reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a bíróságoknak az év végéig az összes olyan perben sikerül döntést hozniuk, amelyben a puccskísérlet közvetlen résztvevői érintettek. A kormányfő ugyanakkor bejelentette: „az igazságszolgáltatásba vetett bizalom növelése, továbbá az eljárások felgyorsítása érdekében” a kormány a közeljövőben reformcsomagot terjeszt a parlament elé. Az Európai Unió több vezető politikusa szerint a 2016-os puccskísérletre adott török válasz túlzó, a kormányzati fellépés az összes kritikus hang elhallgattatására irányul, ami által Ankara egyre inkább távolodik az európai értékektől.

Cavusoglu szerdai interjújában arról is beszélt, hogy Törökországnak és a török embereknek elfogyott a türelme az évtizedek óta húzódó európai uniós csatlakozási folyamattal kapcsolatban. „Ne várassanak még 50 évet” – hangoztatta a külügyminiszter. Törökország 1963 óta társult tagja az Európai Gazdasági Közösségnek, amelyből az Európai Közösség, majd az Európai Unió lett. 1995-ben lépett vámunióra az EU-val, amely Törökország csatlakozási kérelmét 1999-ben ismerte el hivatalosan. A tárgyalások 2005-ben kezdődtek. A 35 megvitatandó fejezet közül a felek eddig csak egyet tudtak lezárni, a tudományos és kutatási fejezetet.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑