Cadmus fordítás Cadmus

Moszkva követeli a kijevi barlangkolostor vikáriusának szabadon bocsátását

2023. 04. 05.

Oroszország követeli az Ukrajnában házi őrizetbe helyezett Pavlo, a kánoni Ukrán Ortodox Egyház (UPC) metropolitája, a kijevi Pecserszka Lavra barlangkolostor vikáriusa azonnali szabadon bocsátását és azt, hogy orvosi ellátásban részesítsék.

Ezt Gennagyij Aszkaldovics, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vallásszabadság-ügyi különmegbízottja közölte szerdán kiadott nyilatkozatában.

“Mélységesen aggódunk a metropolita sorsa miatt, akit, mint ismeretes, házi őrizetben és elektronikus bilincsben tartanak” – hangoztatta a diplomata, aki a “cinizmus csúcsának” minősítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állítását, miszerint Ukrajna a legteljesebb vallásszabadság hazája.

Aszkaldovics szerint a “kijevi rezsim” nagyböjt idején az erkölcsi terror politikáját folytatja polgártársai ellen, és “arra törekszik, hogy döntő vereséget mérjen az ortodox hitre Ukrajnában”. Emlékeztetett az államfő hivatalvezetője tanácsadójának, Mihajlo Podoljaknak a kijelentésére, aki szerint az UPC-t a háború kezdete után azonnal “el kellett volna takarítani”.

Az orosz diplomata elismerését fejezte ki mindazok bátorsága és állhatatossága iránt, akik Pavel (ukránul Pavlo) metropolita vezetésével önzetlenül védik a kolostort, amelynek elhagyására szólították fel az ukrán hatóságok az UPC papjait.

A közlemény szerint Zelenszkij mélyen megsértette a metropolitát és a Moszkva által kánoninak tekintett ukrán ortodox egyház zsinatjának tagjait azzal, hogy “arrogáns módon” megtagadta a találkozót velük, és érveik meghallgatását.

“Kijev semmibe vette több millió hívő, egyházközség és számos ortodox testvéregyház hierarchiájának véleményét” – írta a diplomata, aki felhívta a figyelmet arra, hogy még az ENSZ “közismerten oroszellenes emberi jogi megfigyelő missziójának” közelmúltbeli jelentése is arra szólította fel az ukrán hatóságokat, hogy hagyjanak fel a “kánoni” egyházzal szembeni diszkriminációval.

Aszkaldovics nehezményezte, hogy az illetékes nemzetközi szervezetek vezetői és nyugati országok nem emelték fel szavukat az ukrán egyházpolitikával szemben, és elfogultsággal vádolta meg őket.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) április 1-jén vallási gyűlöletkeltéssel és Oroszország cselekedeteinek igazolásával vádolta meg Pavlo metropolitát, akit két hónapra házi őrizetbe helyeztek, amit a karján nyomkövetővel Kijev megyében, a kolostortól távol kell letöltenie.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑