Cadmus fordítás Cadmus

Moszkva másik városba helyezné át az iszlamistákat

2016. 12. 08.

A szíriai helyzetről tanácskozott röviden szerdán Hamburgban Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter.

A két politikus az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kétnapos miniszteri tanácsülésének hamburgi tanácskozása előtt folytatott megbeszélést.

John Kirby amerikai külügyi szóvivő azt mondta, a felek megvitatták a Szíriában folyamatban lévő többoldalú erőfeszítéseket, hogy tűzszünet szülessen az észak-szíriai Aleppóban, illetve humanitárius segélyeket juttassanak el a nagyváros polgári lakosságához.

További részletekkel nem szolgált, ugyanakkor előző nap az amerikai külügy helyettes szóvivője, Mark Toner arról tájékoztatta az újságírókat, hogy Kerry és Lavrov az aleppói harcok leállításának módozatairól tárgyal majd. Ebben szó lehet az iszlamistáknak megnyitandó, a nagyvárosból kivezető szabad folyosók kialakításáról vagy a harcok szüneteltetéséről annak érdekében, hogy humanitárius segély érkezzen.

Egy helyre gyűjtik a terroristákat

Egy orosz elképzelés szerint az iszlamistákat a szíriai Idlebbe helyeznék át. A település a magát Dzsabhat Fateh Al-Shamnak nevező, korábban az al-Kaida kötelékébe tartozó Nuszra Front néven szereplő terrorszervezet ellenőrzése alatt áll. Aleppo keleti részében élő civilek közül mintegy 180 000-t már kimentett a Szíriai Arab Hadsereg, de még mindig több mint 50 000 civilt tartanak túszul a délkelet-aleppoi kerületekbe visszahzod terroristák.

Az iszlamisták előtt az a lehetőség maradt, hogy néhány héten belül Idlebbe mennek vagy a végsőkig harcolnak Aleppoban – mondta egy európai diplomata. Hozzátette: „Az oroszoknak ez egyszerű kérdés. Összevonni a felkelőket, külön rakni őket egy helyre, egy kosárba, mint a záptojásokat.”

A diplomata azt is mondta, hogy „téves az a látszat, hogy az amerikaiaknak befolyásuk van a helyszínen történő döntések megvalósítására”.

Korábban Dél-Szíriából, Homszból, Darayaból, Moadamiyehból és Damszkuszból több ezer iszalmistaát szállítottak át az AL-Kaida kezén lévő Idlebbe.

Nem tudják a németek, hogy mi van Aleppoban

Szíriáról folytatott megbeszélést szerdán Lavrov a német diplomácia vezetőjével, Frank-Walter Steinmeierrel. A találkozón Steinmeier a humanitárius folyosók megnyitását Aleppóban, az azonnali tűzszünet elrendelését és a szíriai politikai párbeszéd újrakezdését szorgalmazta. Steinmeier ezek szerint nincsen tudatában, hogy olyan dolgot követel amit a szírek már öt hónapja megvalósítottak.

A szíriai kormány még júliusban hét hummanitárius folyosót alakított ki a várost elhagyó civileknek. Viszont az iszlamisták ezeket a menekülő utatkat aláaknázták illetve mesterlövészeket állítottak az utak mentére, hogy a menekülő civilekre vadásszanak.

A német küldöttség tagjai úgy nyilatkoztak, hogy a tárgyalás „hosszú és komoly“ volt.

A szíriai helyzeten túl szó esett azoknak a határozatoknak előkészítéséről is, amelyeket az EBESZ csütörtöki miniszteri tanácsülésén fogadnak el.

Orientalista.hu – Zenobia MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑