Cadmus fordítás Cadmus

Moszkva meghívta az ENSZ BT tagjait a Szíria-konferenciára

2018. 01. 24.

Moszkva meghívta az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) állandó tagjait, valamint Egyiptom, Jordánia, Irak, Kazahsztán, Libanon és Szaúd-Arábia képviselőit az Oroszország, Irán és Törökország kezdeményezésére Szocsiban január 29-30-án megrendezendő Szíria-konferenciára – közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség kedden.

Oroszország ad otthont a szíriai nemzeti párbeszéd kongresszusának nevezett egyeztetéseknek a Fekete tenger partján lévő üdülővárosban.

A meghívó szövege szerint a damaszkuszi kormány és az ellenzéki erők bevonásával tartott tanácskozás célja a lehető legszélesebb párbeszéd folytatása egy minden társadalmi szinten megújult Szíria létrehozása érdekében, megőrizve az ország területi épségét és függetlenségét.

A dokumentum kiemeli, hogy a konferencia újabb löketet adhat az ENSZ égisze alatt megkezdett genfi rendezési folyamatnak.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban elmondta, hogy a szíriai kurdok képviselői is meghívást kaptak a kongresszusra, amelynek napirendjén a tervek szerint az új szíriai alkotmány kidolgozása és az annak alapján az ENSZ felügyelete alatt megatartandó választás szerepel majd.

A genfi egyeztetéseken részt vevő szíriai ellenzéki csoportok jelezték, hogy a világszervezet közvetítésével zajló tárgyalások megkerülésének tartják a Szocsiban megrendezendő kongresszust, ezért elutasítják azt.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑