2019. 06. 26.

Moszkva: Nincs politikai konfliktus Tbiliszivel

Az orosz turistákat fizikai veszély fenyegeti Grúziában – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában. Peszkov emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban orosz újságírók és parlamenti képviselők tapasztaltak agresszív magatartást. A szóvivő szerint ennyi példa bőven elegendő volt a potenciális veszély megértéséhez és a kényszerűségből meghozott korlátozásoknak a bevezetéséhez.

Ezek között van a közvetlen légi járatok jú­lius 8-tól történő leállítása és a szervezett turistautak beszüntetése. A szóvivő szerint a közvetlen légi járatokat akkor lehet majd újraindítani, ha alábbhagy „a ruszofób hisztéria”, amelyet szerinte radikális elemek táplálnak. A két ország között nincs semmilyen politikai konfliktus – tette hozzá.

Tbilisziben június 20. óta tömegtüntetések zajlanak, amelyek formális kiváltó oka az, hogy egy orosz parlamenti delegáció részt vett az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése elnevezésű szervezet tanácskozásán. Szalome Zurabisvili grúz elnök Moszkvát hibáztatta a történtekért. A grúz labdarúgó-bajnokság hét végi fordulóján több csapat „Oroszország megszálló” feliratú mezben lépett pályára – írja az MTI.

A tüntetők egyik követelésére reagálva a kormánypárt vezetője, Bidzina Ivanisvili a választási rendszer gyökeres átalakítását jelentette be hétfőn. Közölte, hogy széles körű politikai reformot kezdeményez, a többi között azt, hogy már a jövőre esedékes parlamenti választást arányos rendszer szerint tartsák meg, bejutási küszöb nélkül.

Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑