Cadmus fordítás Cadmus

Moszkva önmérsékletre szólította fel a Libanonban szemben álló feleket

2021. 10. 15.

Oroszország aggodalmát fejezte ki a Libanonban növekvő politikai feszültség miatt, és felszólította a köztársaság politikai erőit, hogy tanúsítsanak önmérsékletet – közölte pénteki nyilatkozatában az orosz külügyminisztérium.

A dokumentum szerint Moszkva arra számít, hogy Nadzsib Mikáti miniszterelnök kormánya “megbirkózik a veszélyes kihívással, és nem engedi, hogy az országban tovább romoljon a helyzet”.

“Felszólítunk minden libanoni politikust, hogy tanúsítson önmérsékletet és megfontoltságot, s térjen vissza a konstruktív együttműködéshez annak érdekében, hogy visszatérhessenek a konstruktív közös munkához a nemzeti napirenden szereplő aktuális kérdéseknek a kölcsönös tisztelet és egyetértés alapján, külső beavatkozás nélkül történő megoldása érdekében” – hangsúlyozza az orosz nyilatkozat.

A libanoni síita pártok csütörtökön tüntetést tartottak egy bejrúti bíróság épülete előtt, követelve a Bejrút tengeri kikötőjében 2020. augusztus 4-én bekövetkezett robbanást vizsgáló bizottságot vezető Tarek Bitar bíró lemondását.
A kikötő raktáraiban több mint 2700 tonna, szakszerűtlenül tárolt ammónium-nitrát robbant fel, több mint 200 ember halt meg, és Bejrút több negyede romba dőlt.

A Hezbollah párt és szövetségesei a vizsgálati eljárás szándékos átpolitizálásával vádolták meg Bitart, és azzal fenyegetőztek, hogy kilépnek az újonnan alakult kormányból, ha a bírót nem távolítják el posztjáról.

A tüntetőkre és a biztonságra felügyelő katonákra ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak. A jelentések szerint hét ember meghalt és több mint 30-an megsérültek.

A síita erők a Libanoni Erők (LF) nevű jobboldali keresztény párt támogatóit tették felelőssé a fegyveres támadásért. Ennek vezetősége kategorikusan tagadta, hogy köze lenne az incidenshez, és követelte a felelősök azonosítását.

Nadzsib Mikáti miniszterelnök az áldozatok emlékére gyásznappá nyilvánította a pénteki napot, Michel Aun elnök pedig elítélte a belpolitikai helyzet súlyosbítására irányuló kísérleteket, és az incidens alapos kivizsgálását ígérte.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑