Cadmus fordítás Cadmus

Moszkvába készül az Egyesült Államok új afganisztáni különmegbízottja

Thomas West, az Egyesült Államok új afganisztáni különmegbízottja kifejezte készségét, hogy felvegye a kapcsolatot az orosz féllel, és Moszkvába utazzon, amikor telefonon beszélt Zamir Kabulovval, az orosz elnök afganisztáni különmegbízottjával.

Ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette ki kedden Szocsiban, a Valdaj nemzetközi vitaklub 18. éves ülésének részvevőihez szólva. Lavrov szerint West, aki hétfőn beszélt Kabulovval, kifejezte sajnálkozását, hogy éppen a “moszkvai formátumú” Afganisztán-tanácskozás küszöbén kapta a kinevezését, és azt mondta, hogy mindenképpen fel akarja venni a kapcsolatot, és el akar látogatni Oroszországba.

“Örömmel látjuk majd” – mondta az orosz diplomácia vezetője.

Lavrov leszögezte, hogy orosz részről egyelőre nincs szó a tálibok elismeréséről, amit Moszkva többször nyilvánosan jelzett Kabulnak, de Oroszország, “csakúgy, mint az abban a régióban befolyással rendelkező többi ország”, kapcsolatban áll a radikális mozgalommal.

Oleg Sziromolotov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn a TASZSZ hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Moszkvának egyelőre nincs bizonyítéka a tálibok és az al-Kaida terrorszervezet közötti szakításra, mint ahogy arra sem, hogy a korábbi kapcsolatok fennmaradtak.

Mint mondta, az orosz fél abból indul ki, hogy az új kabuli hatalom tartani fogja magát ahhoz az ígéretéhez, miszerint megakadályozza, hogy terrorcsoportok, beleértve az al-Kaidát, Afganisztán területét törvényellenes tevékenységre használják. Ez egyébként kötelessége a 2020. február 29-én Dohában megkötött, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által is jóváhagyott amerikai-tálib megállapodás alapján.

Az orosz fővárosban szerdán tartják meg a “moszkvai formátumú” Afganisztán-tárgyalások következő fordulóját, amelyre meghívást kaptak a tálibok képviselői is. A TASZSZ korábbi közlése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem készül fogadni a radikális iszlamista mozgalom képviselőit.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden kijelentette, hogy Moszkva a fórumtól azt várja, hogy a felek összevessék álláspontjukat, és folytassák a párbeszédet Afganisztán jövőjéről. Az orosz külügyminisztérium szerint a tanácskozáson a térség tíz országa és a tálibok képviselői fogják megvitatni az afganisztáni katonai és politikai helyzet kilátásait, valamint a humanitárius katasztrófa elhárítására irányuló nemzetközi erőfeszítéseket.

Az úgynevezett “moszkvai formátum” 2017-ben jött létre a különmegbízotti szintű hatoldalú – orosz-afgán-kínai-pakisztáni-iráni-indiai – konzultációs mechanizmus alapján.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑