Moszul: alig jut pénz az újjépítésre

Alig halad Moszul újjáépítése. Az iraki várost 2017 nyarán foglalták vissza az Iszlám Állam terrorista szervezettől, azóta a látkép szinte változatlan. A kevés felújított otthon messziről kiviláglik a romok közül.

– Az állam semmit nem adott nekünk – mondta az egyik itt élő férfi, – pedig ezt szeretnénk. Mindenki haza szeretne jönni. Gondolják, hogy akit erőszakkal elüldöztek az otthonából, az nem akar hazamenni?

Az óvárosban is csupán néhány helyen zajlik építkezés a romhalmok között. A bazár alig néhány üzlete működik.

– A helyreállítás javát el kellett volna már végezni – vélte egy boltos. – Másfél-két év telt el Moszul felszabadítása óta. Mindent újra kellett volna már építeni, csak nincs komoly kezdeményezés erre, nincs pénz, a hatóságok ellopják a pénzt.

A tartomány kormányzója szerint az államnak sincs elég forrása.

– A térségre a költségvetés szerint 198 milliárd iraki dínár jut, ezzel terveztem – magyarázta. – Valójában azonban csak mintegy 82 milliárdot kaptunk meg különböző jogcímeken. De én folytatom a tervek megvalósítását.

Ahol folyik a munka, ott sem feltétlenül fizetett munkások dolgoznak. A helyiek közül néhányan önkéntesként vesznek részt az újjáépítésben.

– A kormány nem akarja helyreállítani a várost – vélte egyikük, – csak a zsebét tömi, lenyúlja a pénz felét. Hadd csinálják, vigyék csak – de mire költik a többi milliárdokat?

Beláthatatlan, mikorra lesz Moszulból ismét valóban élhető város.

Euronews

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑