Cadmus fordítás Cadmus

Mubarak idősebb fia is a leleplezett világpolitikai személyiségek között van

2016. 04. 07.

Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök idősebb fia is a panamai offshore-botrányban leleplezett világpolitikai személyiségek között van – adta hírül hétfőre virradó éjjel a Mada Masr című egyiptomi független hírportál.

A Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat kezel ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok feltételezhetően el tudják rejteni üzleti tevékenységüket, vagyonukat.

A panamai papírok között több helyütt előkerül Aláa Mubarak egyik cége, a Brit Virgin-szigeteken székelő Pan World Investments. A Mada Masr szerint a 2011-es forradalmat követően az Egyesült Királysághoz tartozó szigetek hatóságai elrendelték a cég vagyonának befagyasztását.

A volt egyiptomi államfő és két fia ellen több nagyszabású korrupciós per is indult a Mubarak-rezsim 2011-es megdöntése után. Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) nevű szervezet 2013-ban azt jelentette, hogy a Mossack Fonsecát 37 ezer 500 dollárra (10,3 millió forint) büntették, mert nem világította át Aláa Mubarakot annak ellenére, hogy magas kockázatú ügyfélnek számított.

A súlyos gazdasági válsággal küszködő észak-afrikai ország kincstára évente körülbelül 5 milliárd egyiptomi font (155 milliárd forint) adóbevételtől esik el amiatt, hogy cégek adóparadicsomok segítségével takargatják nyereségeiket – derül ki egy 2015-ös tanulmányból, amelyet az Egyiptomi Kezdeményezés a Személyi Jogokért nevű nem kormányzati szervezet adott ki.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑