Cadmus fordítás Cadmus

Műholdfelvételek szerint Kína 380 internálótábort építhetett ujguroknak 2017 óta

2020. 09. 30.

Műholdfelvételek szerint Kína 380 internálótábort és börtönt építhetett 2017 óta az ország nyugati részén főleg ujgurok átnevelésére, fogva tartására és büntetésére – áll egy ausztráliai tanulmányban, amely csütörtökön látott napvilágot.

A canberrai székhelyű, Ausztráliai Stratégiai Politikai Intézet (ASPI) tanulmányával cáfolni tűnik Kína állításait, melyek szerint felszámolta koncentrációs táborait a területen. A műholdas felvételeken új táborok sokasága mellett legalább 14 épülőfélben lévőt is felfedeztek a kutatók.

Kína becslések szerint egymillió ujgurt, kazahot és más, zömmel muszlim vallású kisebbséghez tartozót internált táborokba. Peking “szaktáboroknak” mondja ezeket, amelyekben átneveléssel a terrorizmust és a szeparatizmust igyekeznek megelőzni.

Kína külügyminisztériuma az ausztrál tanulmány állításait azon melegében, már csütörtökön visszautasította, az ASPI-t pedig a “Kína-ellenes erők élharcosának” bélyegezte.

Peking egy hete úgynevezett fehér könyvet adott ki a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület foglalkoztatottsági helyzetéről és az ott érvényes munkajogokról, amelyben tagadta, hogy az ujgurok lakta területen kényszermunkát alkalmaznának.

A dokumentum szerint Hszincsiang kormányzata kiemelt projektként kezeli a foglalkoztatottság megkönnyítését, továbbá garantálja a dolgozók vallásszabadságát, és mindenféle jellegű kényszermunkát szigorúan büntet.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑