Muszlimok tüntettek Jakartában Trump döntése ellen

Szélsőséges muszlim csoportok tagjai megmozdulást tartottak hétfőn az indonéz fővárosban Donald Trump amerikai elnök múlt heti döntése ellen, amelynek értelmében Washington ezentúl Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának.

Több száz demonstráló gyűlt össze az Egyesült Államok jakartai nagykövetsége előtt. A szögesdróttal körbevett épületet több tucat rendőr őrizte.

„Vérünket adjuk Palesztináért” – harsogta a tüntetők egyik vezetője egy hangosbeszélő segítségével, miközben a társai egy izraeli zászlót égettek. A tiltakozók Trumpról készült képeket és amerikai zászlókat is meggyújtottak. Többen palesztin zászlókat lengettek, antiszemita jelszavakat skandáltak, és táblákat emeltek a magasba az intifádát, a palesztin felkelést támogató jelszavakkal.

A Trump döntése elleni megmozdulást az Iszlám Védelmezőinek Frontja (FPI) elnevezésű szélsőséges muszlim szervezet irányította, amely a saría, vagyis az iszlám törvénykezés bevezetését követeli – az egyébként szekuláris jogrendű – Indonéziában.

A hét végén egy jóval nagyobb, többezres tömeg követelte Jakartában, hogy Indonézia – a világ legnépesebb muszlim országa – korlátozza diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Államokkal, illetve utasítsa ki az amerikai nagykövetet Jeruzsálem státuszának megváltoztatása miatt.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑