Cadmus fordítás Cadmus

Nadzsib Mikati milliárdos üzletember kapott kormányalakítási megbízást Libanonban

2021. 07. 26.

Nadzsib Mikati milliárdos üzletembert bízta meg kormányalakítással Michel Aun libanoni elnök hétfőn a parlamenti pártokkal lefolytatott konzultációkat követően.

A 66 éves politikus korábban két alkalommal is ellátta a kormányfői tisztséget 2005 és 2011 között. A javarészt szakértőkből létrehozandó kormányának fő feladata a súlyos gazdasági válságba került ország pénzügyi gondjainak rendezése lesz.

“Nincs varázspálcám, s nem tudok csodákat tenni (…), de egy ideje már tanulmányozom a helyzetet, és vannak nemzetközi garanciák is” – jelentette ki Mikati.

A hétfői szavazáson 72 szavazatot kapott a 128 tagú törvényhozásban. A libanoni Tripoli városából származó Mikati megszerezte a legnagyobb parlamenti erők támogatását, így a radikális Hezbollah is felsorakozott mögé.

Libanonban nincs működőképes kormány azóta, hogy az előző kabinet lemondott, miután tavaly augusztusban a bejrúti kikötőben bekövetkezett robbanás sok emberrel végzett, és hatalmas területet letarolt.

Michel Aun államfő tavaly októberben Szaad Haríri volt miniszterelnököt bízta meg kormányalakítással, ám a tárgyalások kudarcba fulladtak. Működőképes kormány nélkül Libanon nem tudja végrehajtani a nemzetközi közösség által követelt reformokat, s ezzel lehívni a kilátásba helyezett pénzügyi támogatásokat.

Az arab országban a hatalommegosztás vallási szabályai szerint a miniszterelnöknek szunnita muszlimnak, a parlament elnökének síitának, az államfőnek maronita katolikusnak kell lennie, a kormányban pedig egyenlően kell megosztani a helyeket keresztények és muszlimok között.

Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amelyet súlyosbított a több mint kétszáz ember halálát okozó robbanás. Elemzők szerint az 1975-1990-es polgárháború óta nem volt ilyen rossz a gazdasági helyzet.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑