Cadmus fordítás Cadmus

Nagy-Britannia a konfliktusok felfüggesztését szorgalmazta az oltás idejére

Nagy-Britannia a konfliktusok felfüggesztését szorgalmazta a válságövezetekben arra az időre, amíg a lakosságnak beadják a koronavírus elleni oltásokat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában ismertetett határozattervezetében az Egyesült Királyság javasolta az ellenségeskedések általános és azonnali felfüggesztését az olyan válságövezetekben, mint Szíria, Jemen, Mali, Szudán, Szomália és a Közép-afrikai Köztársaság.

A konfliktusok felfüggesztéséért Dominic Raab brit külügyminiszter is szót emelt szerdán.

António Guterres ENSZ-főtitkár tavaly március 23-án globális tűzszüneti felhívással fordult a nemzetközi közösséghez.

A Biztonsági Tanács ennek alapján július 1-jén elfogadott egy határozatot, amelyben az ellenségeskedések általános és azonnali felfüggesztését követelte, illetve haladéktalan és tartós humanitárius tűzszünetre szólította fel a szembenálló feleket legalább kilencven egymást követő napra.

A brit határozattervezet emellett a szolidaritásra, a méltányosságra és a hatékonyságra helyezte a hangsúlyt, és az alacsony jövedelmű, rászoruló országok támogatására kérte a nemzetközi közösség tehetősebb tagjait – például a COVAX vakcinabeszerzési program keretében. A tervezet hangsúlyozta: csak a kiterjedt immunizálás jelenthet megoldást a járványra.

Nagy-Britannia szerint több mint 160 millió, konfliktusövezetben élő ember maradhat ki az oltásból. A brit külügyi tárca vezetője rámutatott: a múltban is előfordult, hogy a szembenálló felek tűzszünetet hirdettek egy oltási kampány miatt, például Afganisztánban.

A koronavírus-járványnak eddig több mint 109 millió fertőzöttje és 2,4 millió halálos áldozata van szerte a világon.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑