Cadmus fordítás Cadmus

Nagy erejű robbanás és lövöldözés volt Kabulban a kormányzati negyed közelében

Nagy erejű robbanás történt kedden a kormányzati épületeknek és külföldi nagykövetségeknek otthont adó, megerősített “zöld zóna” közelében az afgán fővárosban. A detonációt szórványos lövöldözés követte a rendőrség szerint.

A belügyminisztérium szóvivője szerint az ügyvezető védelmi miniszter vendégháza volt a célpont. Egészségügyi illetékesek szerint az incidensben legalább tíz ember megsebesült.

Egy magas rangú biztonsági vezető korábban arról számolt be, hogy a robbanást feltehetően gépkocsiba rejtett pokolgép okozta, amelynek valószínű célpontja egy parlamenti képviselő rezidenciája volt. Két fegyveres férfi továbbra is a detonáció helyén tartózkodik, és tűzpárbajt vív a biztonsági erőkkel – közölte a nevének elhallgatását kérő vezető.

A támadás elkövetését eddig egyetlen iszlamista szervezet sem vállalta magára.

Mirvaisz Sztanekzai, a belügyminisztérium szóvivője szerint a robbanás a zöld zóna néven is ismert Serpur előkelő városnegyedben történt.

Sztanekzai elmondta, hogy a támadás feltételezett célpontja Biszmilla Hán Mohammadi ügyvezető védelmi miniszter vendégháza volt. A miniszter pártja, a Dzsamiat-i-Iszlami közölte, hogy a detonáció idején a tárcavezető nem tartózkodott a vendégházban, a családját pedig épségben kimenekítették.

A kabuli rendőrség szóvivője, Ferdausz Faramarz elmondta, hogy a környékből lakók százait evakuálták ki.

A tíz sebesültet a főváros kórházaiba szállították – közölte Dasztgir Natari, az egészségügy-minisztérium szóvivője.

Pontosan nem tudni, hogy a detonáció vagy a lövöldözés következtében sebesültek meg.

Az afgán kormányerők és a tálibok között országszerte fokozódtak az összecsapások, amióta az amerikai csapatok megkezdték a kivonulást, a szunnita lázadók határátkelőket, kereskedelmi állomásokat és fontos infrastruktúrákat foglaltak el.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑