Cadmus fordítás Cadmus

Nagykövetséget nyitott Koszovó Jeruzsálemben

2021. 03. 15.

Nagykövetséget nyitott Koszovó vasárnap Jeruzsálemben – közölte a pristinai külügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint a rövid ceremónián felhúzták a koszovói nemzeti zászlót a diplomáciai képviselet épületére.
Koszovó és Izrael február elsején írt alá dokumentumokat arról, hogy felveszik egymással a diplomáciai kapcsolatokat, a koronavírus-járvány miatt a ceremóniát virtuálisan rendezték meg.

A Koszovóval kötött megállapodás része a szeptemberben indult folyamatnak, amelynek során Donald Trump korábbi amerikai elnök adminisztrációja segítségével Izrael több arab és muszlim országgal kötött úgynevezett Ábrahám-megállapodásokat a diplomáciai kapcsolatok rendezéséről.

Trump szeptemberben jelentette be Koszovó és Izrael kapcsolatának normalizálását a Koszovó és Szerbia közötti gazdasági megállapodás részeként.

Koszovó függetlenségének elismeréséért cserébe a többségében muszlimok által lakott balkáni ország Jeruzsálemet ismerte el a zsidó állam fővárosának. A szintén Ábrahám-megállapodásokat kötött Egyesült Arab Emírségek, Marokkó és Bahrein ugyanakkor nem ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

Törökország vasárnap élesen bírálta a koszovói nagykövetség megnyitását. Az ankarai külügyminisztérium “felelőtlen és illegális kezdeményezésről” beszélt.

Koszovó 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑