Cadmus fordítás Cadmus

Nagyszabású hadgyakorlatra készül Tajvan

2023. 04. 26.

A blokádáttörés lesz az idei nagyszabású, éleslövészettel egybekötött tajvani hadgyakorlat középpontjában, a tajvani hadsereg már közvetlen összeköttetéssel rendelkezik az Öt Szem hírszerző szövetséggel – számolt be a CNA tajvani hírügynökség Tajpejből szerdán.

A tajvani védelmi tárca közleménye szerint az idei legnagyobb éves hadgyakorlatot két részletben tartják majd meg, az egyiket május idusán, a másikat július végén. A hangsúly a harckészültség megtartásán és a tengeri elfogásokon lesz. A polgári repülőtereket is bevonják majd, a földi álcázást is gyakorolják, a tengeren pedig a haditengerészet, a légierő és a szárazföldi erők integrált támadó erejét tesztelik az ellenséges erőkkel, azok kétéltű rombolóival szemben.

“A gyakorlatok természetesen a kommunisták Tajvan megszállására vonatkozó fenyegetéseit és közelmúltbéli Tajvan körüli katonai gyakorlatait veszik alapul” – jelentette ki a kínai hadgyakorlatokra utalva Lin Ven-huang tábornok a minisztérium sajtóértekezletén.

Ugyancsak szerdán Caj Ming-jen, a tajvani Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója a törvényhozásban bejelentette, hogy a szolgálat tavalyi és idei fejlesztéseivel alkalmassá tette számítógépeit arra, hogy az Egyesült Államokat, Kanadát, Nagy-Britanniát, Ausztráliát és Új-Zélandot tömörítő Öt Szem hírszerző szövetséggel egy biztonságos, kódolt rendszeren belül valós időben megoszthassák az információkat.

Tajvan évtizedek óta folyamatosan védelmi képességeinek fokozására törekszik, amiben számíthat szövetségesére, az Egyesült Államokra. Washington legutóbb márciusban hagyott jóvá egy 619 millió dolláros csomagot, amely fejlett harci eszközöket, köztük közepes hatótávolságú levegő-levegő rakétákat, radarállomásokat és egyéb felszereléseket tartalmaz.

A közelmúltban több amerikai politikus, köztük Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház republikánus elnöke, és Michael McCault, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke is sürgette a Tajvanba irányuló fegyverszállítások felgyorsítását. Kiszivárgott értesülések szerint Tajvanban mintegy 200 amerikai kiképző segíti a hadsereg felkészítését, és a jövő hónap során mintegy 25 amerikai hadieszközgyártó cég képviselőjét várják Tajpejbe.

Peking gyanakodva figyeli az egyre szorosabbá váló tajvani-amerikai kapcsolatokat, és rossz szemmel nézi Tajvan felfegyverzését. Rosszallásának nem ritkán tengeri és légi hadgyakorlatokkal ad nyomatékot. Egyúttal minden egyes alkalommal leszögezi: a tajvani kérdésben, az “egy Kína” elv tekintetében a Kínai Népköztársaság nem hoz kompromisszumot, a sziget függetlenedését akár erővel is megakadályozza.

Az egyik erre vonatkozó sommás kijelentés Vang Ji államtanácsostól, a kínai külpolitika legfőbb irányítójától származik, aki nemrégiben megállapította, hogy Tajvan “sosem volt ország és a jövőben sem lesz az”.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑