Cadmus fordítás Cadmus

Nap videója: A Líbiai Nemzeti Hadsereg átadja Egyiptomnak a körözött terroristát

2019. 06. 03.

A Líbiai Nemzeti Hadsereg átadta Egyiptom számára a körözési lista elején szereplő Hesham Ashmawy nevű terroristát, akit még egy évvel ezelőtt a líbiai Derna városa melletti csata során fogtak el.

Ashmawy-ért az egyiptomi különleges erők mentek el Benghazi városába egy C-130 típusú szállító repülőgéppel. A terrorista május 28-án este érkezett meg az egyiptomi fővárosba.

Ashmawy korábban az egyiptomi különleges erők tisztje volt, ám radikális nézetei miatt 2011-ben távoznia kellett a hadsereg kötelekéből. Ezután különböző Al-Kaida közeli csoportokhoz igazolt, mint például az Ansar Bait Al-Maqdis, és a Sínai-félszigeten is harcolt az egyiptomi hadsereg ellen.

A Sínai félszigeten tervelte ki és hajtotta végre a Farafra melletti rjtaütést, melynek során 22 egyiptomi katona esett el. Az akció után azonban elhagyta az Al-Kaidát és átigazolt az Iszlám Állam egyik csoportjához, (Al-Mourabitoun) mely az egyiptomi-líbiai határ térségében tevékenykedett.

Az Al-Mourabitoun volt a felelős 2015 júliusában Hisham Barakat egyiptomi államügyész meggyilkolásáért. Ezzel az akcióval Ashmawy a körözött terroristák listájának az elejére került.

2018 októberében jelentette be a Líbiai Nemzeti Hadsereg, hogy Ashmawy a fogságukba került Derna város Al-Maghar körzetében. Khalifa Haftar tábornok személyesen adta át a körözött egyiptomi terroristát Mustafa Kamel tábornoknak az egyiptomi hírszerzés parancsnokának Benghazi repülőterén. A kiadatás bizonyítja, hogy jó kapcsolatokat ápol egymással Egyiptom és a Líbiai Nemzeti Hadsereg.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑