2019. 05. 27.

Nap videója: Az afgán különleges erők bemutatkozó videója

Az afgán különleges erők oldalán található videó, az alakulat (Afghan Special Operation Corps) tevékenységét foglalja össze. Ez egyfajta bemutatkozó videó és egyben propaganda videó az afgán nép számára. A videó alatt egy szöveget is közé tettek, mely szerint ,,Az afgán különleges erők katonái készen állnak arra, hogy megvédjék az ország tiszteletre méltó népét és annak becsületét.,,

Az afgán különleges erők koncepcióját már az ország 2001-es megszállása után kidolgozták és a kérdés folyamatosan napirenden volt az afgán nemzeti hadsereg megalakítása során. A különleges erők tagjait az Egyesült Államok, Nagy Britannia és más nyugati országok különleges alakulatai képezték ki. A felszerelést szintén nyugati országok biztosították számukra és az afgán különleges katonák számos alkalommal vettek részt külföldi kiképzésen, mint például az Amerikai Egyesült Államok területén.

A megfelelő kiképzés és eszközöknek köszönhetően eredményesen veszik ki részüket a Talibán elleni harcból egész Afganisztán területén és olyan feladatokat oldanak meg, melyekre az Afgán Nemzeti Hadsereg más katonái és alakulatai nem képesek.

Azonban hiába a megfelelő kiképzés és felkészítés, ha az Egyesül Államok elárulja őket. Az amerikai kormány ugyanis 2013-óta Dohában, a katari fővárosban tárgyalásokat folytat a Talibánnal és tavaly az afgán politikai élet egyik szereplőjének ismerték el a tálibokat. Ebben az évben az amerikai kormány pedig már csapatai kivonásáról egyezkedik a tálibokkal, mely miatt James Mattis amerikai védelmi miniszter be is nyújtotta lemondását.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

, ,
Back to Top ↑