Cadmus fordítás Cadmus

Napi 10 000 hordó olaj kitermelését kezdték meg egy iráni olajmezőn

2022. 03. 25.

Az Irán egyik déli tartományában lévő olajmezőn megkezdét napi 10 000 horó olaj kitermelését. A ,,Khesht,, olajmező 180 kilométerre található Shiraz városától.

A kitermelést március 17-én kezdték meg, vagyis az iráni olajipar államosításának ünnepén. 1951-ben ugyanis ezen a napon döntött úgy az iráni parlament, hogy az iráni olaipart kiveszi az idegen hatalmak kezéből.

Az iráni nemzeti olajipari vállalat veztője szerint jelenleg két kútból folyik a kitermelés, azonban az elkövetkezendő hónapokban 85%-al tudják növelni a kitermelt olaj mennyiségét.

Mohsen Khojastehmehr a sajtónak elmondta, hogy Iránnak jelentős olajtartalékai és több olajlelőhelye is van, azonban a gyorsabb kitermeléshez modern felszerelésekre lenne szükség, melyeket a nemzetközi szankciók miatt nem tudnak beszerezni.

Azonban Irán arra törekszik, hogy jelentős fejlesztéseket hajtson végre az olaj és földgáz kitermelésének területén. A kitermelés területén szerzett tapasztalataikat több országgal is megosztják, mint például Kambodzsa és Venezuela.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑