Cadmus fordítás Cadmus

NATO-főtitkár: az afgán erők képesek megállni a helyüket

2021. 05. 29.

A NATO csaknem két évtizeden át szavatolta Afganisztán biztonságát, de a belső konfliktus sújtotta ország kormánya és hadserege már külföldi katonai segítség nélkül is elég erős ahhoz, hogy megálljon a saját lábán – jelentette ki csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

“Úgy vélem, az afgánok is tudatosították, hogy húsz éve vagyunk ott, és nagyon sok vért és értéket fektettünk be” – fogalmazott Stoltenberg az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva a Portugália partjainál hadgyakorlaton lévő Queen Elizabeth repülőgép-hordozó fedélzetén.

“Afganisztán hosszú utat tett meg, mind az erős és tapasztalt biztonsági erők felépítését, mind pedig a társadalmi és gazdasági fejlődést illetően. Egy bizonyos ponton azonban az afgánoknak kell átvenniük a felelősséget saját országuk békéjéért és stabilitásáért” – hangsúlyozta.

Stoltenberg szerint a NATO-tagállamok továbbra is nyújtnak majd segítséget az országnak az afgán minisztériumokhoz delegált civil tanácsadókkal, a helyi biztonsági erők pénzügyi támogatásával, illetve a tálibok és a kabuli vezetés között lassan haladó béketárgyalások támogatásával.

Stoltenberg szerint a NATO vizsgálja annak lehetőségét, hogy Afganisztán területén kívül is nyújtson bizonyos kiképzést az afgán biztonsági erőknek, de döntés erről még nem született.

Az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-i terrorcselekményekre válaszul az év októberében hadműveletet indított az al-Kaida vezetőjének, Oszama bin Ladennek menedéket nyújtó afganisztáni tálibok ellen, megdöntve hatalmukat.

A NATO 2003-ban vette át Afganisztánban a biztonsági erőfeszítések összehangolását.
Jelenleg kevesebb mint 9000 katona, köztük 3500 amerikai állomásozik a dél-ázsiai ország területén, amelyet legkésőbb szeptember 11-ig el fognak hagyni a tervezett csapatkivonás keretében.

Az ország kiterjedt térségei továbbra is a kabuli vezetés ellen harcoló radikális iszlamista tálibok kezén vannak. A kormány befolyása lényegében a városokra és településekre terjed ki, míg vidéken a lázadók erősek. A tálibok ráadásul az utóbbi hónapokban fokozták harci tevékenységüket, több körzeti központot is elfoglaltak. A csapatkivonás ellenzői attól tartanak, hogy a tálibok kerülhetnek ismét hatalomra a dél-ázsiai országban.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑