NAÜ: Irán 63 százalékos tisztaságúra is dúsított uránt

Irán 63 százalékos tisztaságúra is, azaz a bejelentett 60 százaléknál is magasabb fokon dúsított uránt a natanzi urándúsítóban – közölte a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egy kedden közzétett jelentésében, amelynek egy példánya a Reuters brit hírügynökség birtokába került.

“Irán szerint ingadozott az urándúsítási szint” – közölte az ENSZ atomsorompó-egyezményének betartatásán őrködő szervezet a tagállamoknak szánt jelentésben.

“A 2021 áprilisában az ügynökség által vett környezeti minták elemzése kimutatta a 63 százalékosra dúsított U-235 uránizotópot, ami egybehangzik az Irán által bejelentett dúsításiszint-ingadozással” – áll a jelentésben, amely arra nem tér ki, mi indokolta a dúsítottság szintjének ingadozását.

A 2015-ben Bécsben Irán és hat nagyhatalom között megkötött atomalku előirányozza, hogy Irán korlátozza az atomprogramját az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos csökkentése, illetve feloldása fejében. Az egyezmény értelmében az iszlám köztársaság csak az első generációs IR-1-es centrifugákkal folytathatna legfeljebb 3,67 százalékos urándúsítást Natanzban, s ez messze elmarad az atomfegyverekhez szükséges, legalább 90 százalékos tisztaságú dúsított urántól.

A hathatalmi megállapodásból Donald Trump előző amerikai elnök kiléptette országát, valamint visszaállította az Irán elleni szankciókat. Erre válaszul Irán is fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásainak teljesítésével, így egyre emelte a dúsított urán tisztaságát, valamint második generációs centrifugákat és kaszkádokat telepített a natanzi urándúsítóba.

Bécsben a napokban újraindultak az egyeztetések az atomalku megmentésének lehetőségeiről.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑