Cadmus fordítás Cadmus

Nazarbajev üzent, hogy nem menekült el, a fővárosban van

2022. 01. 20.

Először jelent meg a kamerák és így a nyilvánosság előtt Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök pénteken.

Nazarbajevről korábban az a hír járta, hogy elhagyta az országot. A politikus egy videofelvételen hatalmas íróasztalnál, kazah zászlók előtt ülve azt mondta, “nem utazott el sehova, jól megérdemelt szabadságát tölti a kazah fővárosban”.

Hozzátette, hogy a jelenlegi államfőnek, Kaszim-Zsomart Tokajevnek “teljhatalma van”, és ő az ország biztonsági tanácsának vezetője.

“Az elnököt hamarosan a Nur Otan (kormányzó) párt elnökévé választják. Ezért az elitben nincs konfliktus vagy konfrontáció. Az ezzel kapcsolatos szóbeszédek teljesen alaptalanok” – hangoztatta.

Nazarbajev az országot megrázó tüntetésekről elmondta, hogy a tüntetők célja “az ország integritásának és az állam alapjainak lerombolása” volt. “Ez a tragédia mindannyiunk számára tanulságul szolgált. Fontos, hogy kiderítsük, ki szervezte ezeket a pogromokat és gyilkosságokat” – tette hozzá az egykori elnök.

A zavargók dühe különösen Nazarbajev ellen irányult, akit azzal vádolnak, hogy hagyta virágozni a korrupciót a közép-ázsiai volt szovjetköztársaságban, amelyet közel három évtizeden át vezetett.

A 81 éves Nazarbajev 2019 márciusában mondott le elnöki tisztségéről. Miután távozott tisztségéből, megőrizte befolyásos szerepét országa politikájában, igényt tartva a “nemzet feje” címre, és megtartva vezető tisztségét a befolyásos Biztonsági Tanácsban.

A zavargások óta azonban utódja, Tokajev megerősítette saját befolyását, és átvette a Tanács irányítását. Több, a korábbi vezetőhöz közel álló személynek kellett távoznia fontos pozícióból, és legalább egy, a titkosszolgálatot vezető személyt bebörtönöztek.

Tokajev elítélte Nazarbajev szerepét az elit indokolatlan meggazdagodásában, amely az elmúlt években felszította a népharagot. Mindazonáltal úgy vélte, hogy a zavargások nagyszabású külföldi beavatkozás következményei voltak., anélkül, hogy erre bármilyen bizonyítékot szolgáltatott volna.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑