Cadmus fordítás Cadmus

Négy palesztint öltek meg az izraeli megszálló erők

2023. 03. 17.

Megöltek négy palesztint összecsapásokban az izraeli biztonsági erők Ciszjordánia északi részén, Dzseninben csütörtök délután – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Az izraeli különleges katonai egységek lelőtték az Iszlám Dzsihád servezet egyik harcosát és testőrét Dzseninben. Ezután után zavargás tört ki, melyben újabb két palesztint, köztük egy 16 évest lőttek agyon. A rámalláhi egészségügyi minisztérium közlése szerint további négy ember megsérült az összetűzésben.

Az izraeli egységek a körözés alatt álló Nidal Hazem kézre kerítésére érkeztek, aki a közelmúltban izraeli katonákra lőtt a városban. Halálos lövés érte a rajtaütés során mind őt, mind testőrét, aki a lövöldözések mellett részt vett robbanóanyagok készítésében is. Szintén életét vesztette egy 16 éves és egy 37 éves palesztin, haláluk körülményeit a hadsereg kivizsgálja.

A Gázai övezetet kormányzó  Hamász szervezet megtorlással fenyegetett a történtek után. A Palesztin Hatóság elnökének szóvivője pedig kijelentette, hogy Izrael akciói alapján nem érdekelt a robbanásveszélyes helyzet csillapításában röviddel a muszlim böjti hónap, a ramadán előtt. Alig egy hét múlva kezdődik a ramadán, amikor hagyományosan megnő a feszültség Izrael és a palesztinok között.

Idén már legalább nyolcvannégy palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. 2004 óta tavaly volt a legmagasabb a halálos áldozatok száma a palesztin területeken, megközelítette a százötvenet.

A palesztin tisztségviselők szerint a razziákban Ciszjordánia 55 éve tartó, határozatlan idejű izraeli megszállásának megszilárdítását látják.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑