Cadmus fordítás Cadmus

Negyven halálos áldozata van az újabb iráni tüntetéseknek

2022. 10. 02.

Legalább negyvenegyen meghaltak a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban a héten Zahedanban – közölte az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet vasárnap.

A város az ország délkeleti részén, Szisztán-Beludzsisztán tartományban található. A Pakisztánnal határos régió Irán legszegényebb része, és a nagyrészt szunnita vallású beludzs kisebbség lakja. Az iszlám köztársaság lakosságának jelentős része síita.

A tiltakozásra – amelyet a rendőrség vérbe fojtott – a pénteki ima után került sor.
Az emberek azért vonultak utcára, mert egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő állítólag megerőszakolt egy 15 éves szunnita beludzs lányt Sabahar kikötővárosban – tájékoztatott az IHR. Sabahar szintén Szisztán-Beludzsisztán tartományban található.

Az iráni hatóságok szerint a Forradalmi Gárda öt tagja is meghalt az összecsapásokban. Az állami médiában “terroristaincidensként” hivatkoztak a történtekre.

Az IHR igazgatója, Mahmúd Amiri-Mogaddam emberiesség elleni bűncselekménynek nevezte a tüntetők megölését. Megjegyezte: a nemzetközi közösségnek nyomozást kellene indítania az ügyben, és meg kellene akadályoznia a további vérontást.

Iránban országszerte utcai megmozdulásokra került sor az elmúlt hetekben. A tiltakozások egy fiatal iráni nő, Mahsza Amini halála miatt törtek ki. Aminit az erkölcsrendészet őrizetbe vette, majd a fogságban kómába esett, és életét vesztette. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt. Szemtanúk szerint a nőt durván megverték.
Az IHR úgy tudja, hogy a tüntetések során eddig legalább 133-an vesztették életüket.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑