2018. 03. 29.

Negyvenegy svédországi terroristát fogtak el Szíriában

Kurd milicisták 41 svéd állampolgárt fogtak el és tartóztattak le Szíria területén. A most elfogott svédek az Iszlám Állam oldalán harcoltak. Közülük öten az ISIS magas rangú tagjai voltak.

A kurd hatóságok még a hétvégén jelentették be, hogy Észak-Szíriában olyan ISIS-tagokat fogtak el, akik svéd állampolgársággal vagy állandó lakhatási engedéllyel rendelkeznek.

Közülük ötnek kulcspozíciója volt a terrorszervezetben. Egyikük az ISIS-propagandáért felelt”

– írja a svéd Expressen. A lap megszólaltat kurd forrásokat is, akik elmondták, hogy általánosságban jól bánnak az elfogottakkal, még annak ellenére is, hogy azok ártatlan embereket öltek.

Az Iszlám Állam ellen harcoló legnagyobb kurd milícia, az YPG női egységeinek parancsnoka nemrég Stockholmban járt és arra kérte a svédeket, hogy fogadják vissza az állampolgáraikat és állítsák őket bíróság elé.

A fogságba került terroristák között van Michael Skråmos is, aki az iszlamofóbia elismert svédországi kutatója. Skråmos felvette az iszlám vallást és hamar magasra emelkedett a terrorszervezetben. Hathatós segítséget nyújtott az ISIS-nak a propagandakészítésben és arra szólította fel az Európában tartózkodó dzsihadistákat, hogy kövessenek el merényletet Svédország ellen. Skråmos legutolsó ismert tartózkodási helye Rakka, a terrorállam fővárosa volt elfogása előtt.

Magnus Ranstorp Svédország egyik vezető terrorizmus-szakértője keményen kritizálta a kormányt, amiért lassan reagált az eseményekre. A szakértő azt is kritizálta, hogy a svéd kormány keveset tett megelőzés tekintetében, vagyis azért, hogy az állampolgáraik ne utazhassanak ki Szíriába, valamint hiányoznak azok a jogszabályok, amelyek alapján a hazatérőket elítéltethetnék.

A szakértő elmondta, hogy tudomása szerint 2012 óta 300-an utaztak ki Svédországból Irakba és Szíriába, hogy az ISIS oldalán harcoljanak. Közülük 150-en már vissza is tértek, ám csupán néhányuk ellen indult eljárás.

A svéd kormány azon az állásponton van, hogy a terrorállamba kiutazó polgárait nem fosztja meg állampolgárságától, sőt, Alice Bah Kuhnke kulturális miniszter szerint minden harcost visszafogadnak és segítenek nekik visszaintegrálódni a társadalomba. A miniszter véleménye azonban inkább egyéni véleménynek tekinthető. Nem hivatalosan a svéd kormány és a kurdok között folynak tárgyalások alacsonyabb szinteken és a svédeknek az a véleménye, hogy az elfogottak időzített bombák lennének és sokakat radikalizálnának a svéd börtönökben, ha hazakerülnének.

888.hu

, , ,
Back to Top ↑