Cadmus fordítás Cadmus

Nem adnak ki jogosítványt nőknek egy afgán városban

2022. 05. 04.

Megtiltották a tálibok az északnyugat-afganisztáni Herátban működő autósiskoláknak, hogy nőket oktassanak, illetve a helyi hatóságok jogosítványokat sem állíthatnak ki nőknek – jelentette az AFP francia hírügynökség kedden helyszíni beszámolókra hivatkozva.

Dzsanaga Acsakzai, az autósiskolák működését is felügyelő heráti közlekedésfelügyelet vezetője a hírügynökségnek elmondta, hogy bár a tálibok megtiltották a jogosítványok további kiállítását, nem adtak utasításokat a városban autót vezető nőkkel kapcsolatban.

“A tálibok biztosak akarnak lenni abban, hogy a nők következő generációja már nem rendelkezik anyáik jogaival” – fogalmazott a sajtónak egy női oktató, hozzátéve, hogy a rendelkezés értelmében többé nem taníthatnak nőket vezetni.

Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy biztonságosabb, ha a nő maga vezet, mintha férfiakkal kénytelen együtt utazni.

Jóllehet Afganisztán konzervatív muszlim társadalom, a nagyobb városokban sok nő vezet autót, beleértve a helyi mércével modernnek számító Herátot is.

Az AFP emlékeztet arra, hogy tavaly augusztusi hatalomra kerülésük óta a tálibok rendszerint tartózkodnak írásba adni utasításaikat, s a tartományi hatóságokra bízzák a rendelkezések közzétételét.

Hatalomátvételük után a radikálisok azt ígérték, hogy mindenki jogait tiszteletben tartják, amíg az iszlám törvények és az afgán szokások engedik.

Azt bizonygatták, hogy változtak a kormányzási módszereik. 1996 és 2001 között a radikálisok megtiltották a nőknek, hogy férfi hozzátartozó nélkül elhagyják otthonukat, a férfiaknak pedig előírták, hogy növesszenek szakállt.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑