Cadmus fordítás Cadmus

Nem akarják Jézus Krisztus szobrát a hindu nacionalisták

2020. 01. 15.

Hindu nacionalisták százai tüntettek egy, a méretben a Rio de Janeiróival vetekedő Krisztus-szobor tervezett felállítása ellen a dél-indiai Karnátaka állam egyik keresztény többségű településén – írja a távirati iroda helyi médiajelentések alapján.

A Harobele faluban tartott demonstrációt a kormányzó Indiai Néppárthoz (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) közel álló radikális félkatonai csoport, a Rástríj Szvajamszévak Szangh (Nemzeti Önkéntes Szervezet, RSS) hirdette meg. – Le akarjuk állítani a projektet, az ugyanis ellentmond a harmónia szellemének, illetve bátorítja a keresztény misszionáriusok titokban folytatott térítő tevékenységét – közölte Prabhákar Bhat, az RSS egyik vezetője. A szervezet szerint a domb, amelyen felállítanák a szobrot, egy hindu istennő lakhelye.

A csaknem 35 méter magasra tervezett fehér gránitszobor építése röviddel azután megszakadt, hogy előző hónapban megkezdődtek a munkálatok. Karnátaka kormányzata szerint az előző vezetés törvénytelenül jelölte ki a területet a szobor felállítására. Az állam 65 millió lakosának kevesebb mint egy százaléka vallja magát kereszténynek, országosan ez az arány két százalék.

A régióban korábban több támadás is történt keresztények ellen, de országszerte egyre gyakoribbnak számítanak a vallási kisebbségek tagjai ellen elkövetett bűncselekmények. Nagyobb támadás 2008-ban érte Karnátaka keresztényeit és templomaikat, amikor hindu radikálisok azt terjesztették, hogy a hindukat át akarják téríteni, akár lefizetéssel is – idézi fel az al-Dzsazíra pánarab hírportál.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑