Cadmus fordítás Cadmus

Nem állnak le a szudáni tüntetők (videó)

2021. 11. 30.

Nem éppen pozitív visszhangja volt a friss hatalommegosztási megállapodásnak, amely a szudáni puccs mentén kialakult válságot hivatott csillapítani – közölte a Liner.hu.

Mint arról egy hosszabb cikkünkben beszámoltunk, katonai puccsot követett el Szudánban a civil-katonai kormány fegyveres frakciója. Tömeges tüntetések indultak el ennek hatására Szudánban, amely több tucat tüntető halálával járt.

A hét folyamán azonban sikerült megállapodásra jutnia Abdel Fattah Al-Burhan tábornoknak és Abdalla Hamdok miniszterelnöknek, amelynek keretében Hamdok – aki a puccs óta házi őrizetben volt – visszatér a miniszterelnöki posztra.

A tüntetők azonban finoman szólva sem voltak elégedettek a megállapodással, érzésük szerint Hamdok a hatalomért elárulta őket és a szudáni embereket. Ennek következtében még mindig több tízezer ember van az utcákon.

„Elutasítjuk ezt a megállapodást, teljes civil társadalmat és teljes civil kormányzást akarunk” – mondta az egyik tüntető.

Az RT helyi tudósítója elmondása szerint egyébként több helyivel is beszélt a helyzetről, akik meglehetősen pesszimisták: nem gondolják azt, hogy politikai reform lesz és még azt sem, hogy szabad választás.

A civil-katonai kormány még 2019-ben állt fel, miután megbuktatták Szudán harminc éven át uralkodó diktátorát, Omar Al-Basírt. Az autokrata több háborús bűntettért és még népirtásért is felelős, akit a Nemzetközi Büntetőbíróság elé is elvisznek majd.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑