Cadmus fordítás Cadmus

Nem beszélt a Hasogdzsi-ügyről a szaúdi államtitkár

Szaúd-Arábia együttműködik az ENSZ emberi jogi eljárásaival – mondta szerdán az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában (UNHRC) Ádil al-Dzsubeir szaúdi külügyi államtitkár. A Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásával foglalkozó ENSZ-vizsgálattal kapcsolatos kérdésre azonban nem volt hajlandó válaszolni.

„Együtt fogunk működni az emberi jogokkal kapcsolatos ENSZ- eljárásokkal, beleértve az Emberi Jogi Tanácsot” – mondta al-Dzsubeir az UNHRC genfi ülésszakán felszólalva. A Reuters hírügynökség egyik tudósítója kétszer is megkérdezte a szaúdi államtitkártól, hogy ennek értelmében Rijád együttműködik-e az ENSZ-vizsgálattal, amely a Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán tavaly októberben meggyilkolt Hasogdzsi halálának körülményeivel foglalkozik, de al-Dzsubeir nem volt hajlandó válaszolni.

Agnes Callamard ENSZ-jelentéstevő szerint Szaúd-Arábia aláásta Törökország erőfeszítéseit arra, hogy kivizsgálja Hasogdzsi halálának körülményeit. Szerinte a brutális és előre megfontolt gyilkosságot szaúdi tisztségviselők tervelték ki és követték el. Callamard Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst tartja a bűncselekmény fő felelősének.

Az ENSZ bírósági ítélet nélküli, azonnal vagy önkényes kivégzésekkel foglalkozó jelentéstevője törökországi látogatása után közölte értékelését február elején. Callamard júniusban tervezi benyújtani végső jelentését a gyilkosságról az emberi jogi tanácshoz. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szerint a szaúdi trónörökös rendelte el a szaúdi kormánnyal szemben kritikus újságíró meggyilkolását, aki a The Washington Post című amerikai lap munkatársa is volt.

Callamard a Reutersnek szerdán elmondta: a szaúdi tisztségviselők nem működtek vele együtt eddig kérései ellenére. Azt is megjegyezte, hogy eddig nem volt együttműködés a CIA-val sem.

Az isztambuli főügyészség szerint a szaúdi királyi családot élesen bíráló Hasogdzsit október 2-án előre kitervelt módon megfojtották, mihelyst belépett a szaúdi külképviselet épületébe, holttestét pedig feldarabolták, majd megsemmisítették. A szaúdi vezetés eleinte azt állította, hogy Hasogdzsi elhagyta az épületet, és utána eltűnt. Később azzal álltak elő, hogy az újságíró dulakodás közben életét vesztette.

Szaúd-Arábiában január elején kezdődött meg a gyilkossággal vádolt tizenegy gyanúsított pere, akik közül a végrehajtókra, legkevesebb öt emberre halálbüntetés vár. Rijád szerint a trónörökös nem tudott előzetesen a gyilkosságról, így nem gyanúsított a perben.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑