Cadmus fordítás Cadmus

Nem engedték be az izraeli sakkozókat Szaúd-Arábiába a sakkvilágbajnokságra

2017. 12. 25.

Jogi lépéseken gondolkodik az Izraeli Sakkszövetség (ICF) azután, hogy Szaúd-Arábia megtagadta a vízumot hét izraeli játékostól, aki a december 26-30.között tartandó rijádi világbajnokságon akart részt venni. A szaúdiak nem indokolták a döntést, de vasárnap megerősítették, hogy az izraeliek nem kapnak vízumot. Ezt megtagadták az iráni és a katari sakkválogatott képviselőitől is.

Bár Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) a múlt hónapban még azt állította, erőfeszítéseket tesz azért, hogy minden játékos megkapja a szaúdi vízumot, vasárnap maga is bejelentette, hogy ezek az erőfeszítései nem jártak sikerrel. Móse Salev, az ICF ügyvezető elnöke ezután jelezte, hogy gondolkodnak egy peren a FIDE ellen. Lior Aizenberg ICF-szóvivő ehhez a maga részéről annyit tett hozzá, hogy a megméretést nem lehet világbajnokságnak nevezni, ha több ország képviselőit kizárják róla.

Szaúd-Arábia nem ismeri Izraelt. A két ország között hivatalos diplomáciai kapcsolat sincs.

Ami a világbajnokságot illeti ez lesz az első, amelyet Szaúd-Arábiában tartanak. Részt vesz rajta a jelenlegi világbajnok, a norvég Magnus Carlsen, elődje, az indiai Visvanathan Anand és a világranglista második helyezettje, az örmény Levon Aronian is. Kétmillió dolláros pénzdíja a legnagyobb a megméretés történetében.

Orientalista.hu – 168óra

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑