2018. 01. 08.

Nem indul az elnökválasztáson Al-Sisi legnagyobb kihívója

Ahmed Safik volt egyiptomi kormányfő mégsem indul az idei év elején megrendezendő egyiptomi elnökválasztáson – jelentette be maga Safik vasárnap a Twitteren, akit számos megfigyelő Abd Al-Fattah Al-Sisi hivatalban lévő államfő legesélyesebb kihívójának tartott.

Ahmed Safik decemberben tért vissza Egyiptomba az Egyesült Arab Emirátusokből azt követően, hogy jelezte indulási szándékát az elnöki tisztségért. Közlésével akkor a volt miniszterelnök bírálatvihart aratott az állami ellenőrzés alatt lévő sajtó részéről és olyan feltételezések is szárnyra keltek, miszerint a hatóságok egy kairói hotelben tartják fogva a 76 éves politikust.

Safik az egyiptomi légierő volt parancsnokaként és korábbi repülésügyi miniszterként hajszállal maradt alul az iszlamista Muzulmán Testvériség által támogatott Mohammed Murszival szemben a 2012-es elnökválasztáson, amelyet követően az Egyesült Arab Emirásutokba szökött. Safik Twitter-üzenetében hangsúlyozta: Egyiptomba visszatérve felül kellett vizsgálnia korábbi döntését.

„Több mint ötéves távollétem miatt lehet, hogy eltávolodtam attól, hogy szorosan figyelemmel tudjam követni, mi zajlik országunkban a nehéz körülmények dacára elért fejlesztések és eredmények tekintetében” – olvasható a közlésben.

„Beláttam, hogy nem én lennék a legmegfelelőbb személy az állam ügyeinek vitelére a következő időszakban. Ezért úgy döntöttem, nem indulok a 2018-as elnökválasztáson” – tette hozzá Safik.

Abd Al-Fattah Al-Sisi hivatalosan még nem jelentette be, hogy indul az elnökválasztáson.

Orientalista.hu – MTI, Magyaridők

, , , ,
Back to Top ↑