Nem iraki területről indították az Aramco elleni dróntámadást Bagdad szerint

Bagdad határozottan tagadja azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint iraki területről indították a hét végén azokat a drónokat, amelyeknek a célpontja a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két terminálja volt – közölte hétfőn az Arabnews című szaúd-arábiai napilap.

Noha a jemeni húszi lázadók közölték, hogy ők követték el a szombati támadást, Washingtonban pedig az őket támogató Teheránt vádolták, néhány iraki és külföldi sajtóorgánum az Irakban aktív, Irán-barát fegyveres csoportokat tette felelőssé.

A vasárnap kiadott iraki elnöki közlemény azonban hangsúlyozza: Bagdad nem tűri, hogy a területéről támadást intézzenek Irak szomszédai ellen.

„A kormány szigorúan lesújt mindenkire, aki nem tartja tiszteletben az alkotmányt (…), és felszólít minden szervezetet, hagyjanak fel az egymás elleni támadásokkal” – áll a közleményben.

Az iraki nemzetbiztonsági hivatal egy magas rangú tisztségviselője az Arabnews-nak azt mondta, nincs semmiféle bizonyítékuk arra, hogy bármely, iraki területen működő fegyveres csoportnak köze lett volna a támadáshoz. Leszögezte: Rijád sem vádolta Bagdadot semmivel.

A lapnak nyilatkozott a Dzsund al-Imám („Az imám katonái”) nevű síita milícia egyik parancsnoka, Ahmed Aszadi is, aki aláhúzta, hogy sosem intéznének támadást emberek és infrastruktúra ellen sem Szaúd-Arábiában, sem máshol, és különben sem akarnak beavatkozni egy háborúba, „amelyhez semmi közük”.

Hétfőn az iraki miniszterelnöki hivatal azt közölte, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter felhívta telefonon Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnököt. Nem árulta el azonban, miről folytattak megbeszéléseket, de Mike Pompeo szombaton Iránt tette felelőssé a történtekért, és azt mondta, nincs bizonyíték arra, hogy Jemenből érkezett az összehangolt támadás.

Szaddám Husszein 2003-as megbuktatása óta Irakban gyakoriak a frakcióharcok, az Iszlám Állam terrorszervezet 2017-es kiűzése után pedig a kormányon egymást váltották a Washingtonnal, illetve Teheránnal rokonszenvező politikai erők.

Noha az arab országban mind az Egyesült Államok, mind pedig Irán nagyobb befolyásra törekszik, elemzők úgy vélik, a jelenlegi miniszterelnök és kormánya igyekszik egyensúlyozni a globális és helyi nagyhatalmak közt, és semlegességre, valamint szuverenitásának a megőrzésére törekszik.

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑