Nem lankad Törökország felől a migránsáradat

Nem lankad Törökország felől a migránsáradat, az elmúlt 24 óra alatt leforgása alatt 306 menedékkérő érkezett Görögországba – közölte az ANA-MPA félhivatalos görög hírügynökség csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a görög parti őrség 184 migránst vett fel az Égei-tengeren, további 122 menedékkérő pedig bárkákon érte el Leszbosz, Híosz és Számosz szigeteket.

Az athéni bevándorlási minisztérium adatai szerint az égei-tengeri szigeteken működő túlzsúfolt központokban jelenleg összesen több mint 42 ezer menedékkérő él.

A konzervatív görög kormány az elmúlt időszakban már megkezdte a menedékjogi kérelmek elbírálásának a meggyorsítását, így az újonnan érkezők esetében – Nótisz Mitarákisz bevándorlási és menekültügyi miniszter szerint – a folyamat már legfeljebb csak hónapot vesz igénybe. Annak szavatolására, hogy az elutasított menedékkérők ne rejtőzködjenek el a hatóságok elől, a kormány azt tervezi, hogy 2020 nyaráig bezárja a görög szigeteken található regisztrációs létesítményeket, és zárt kitoloncolási központokat hoz létre helyettük.

A szigetek lakói és a helyhatósági politikusok ugyanakkor elutasítják ezeket a terveket, s azt követelik, hogy minden migránst szállítsanak a szárazföldre.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint jelentősen nőtt a Törökországból Görögország felé igyekvő migránsok száma. Míg 2018-ban alig több mint 50 ezren érkeztek illegális úton Görögországba, 2019-ben számuk már 74 600 volt. A főbiztosság adatai szerint az év eleje óta naponta átlagosan százan kelnek át Törökországból a görög szigetekre.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑