Cadmus fordítás Cadmus

Nem lehet ott az Oscar-gálán, csak azért, mert iráni

2017. 01. 29.

Ahogy az már ismert az egész világ számára, Donald Trump elrendelte hét muzulmán ország állampolgárainak ideiglenes beutazási tilalmát. Köztük vannak Izrael térségbeli legnagyobb konkurens államának, Iránnak is az állampolgárai is – akiket egyébként azzal biztosan nem vádolhatunk, hogy közük lett volna a most újra megidézett 911-hez.

Viszont, ha már Irán: a négy hónapos tiltás miatt valószínűleg nem léphet az Egyesült Államok területére a világhírű, Oscar-díjjal is kitüntetett perzsa rendező, Asghar Farhadi sem, akinek a filmjét a 2017-es Oscar-gálán is jelölték a legjobb nemzetközi film kategóriában.

Teherán már szombaton élesen bírálta Washington döntését, az iráni külügyminiszter közölte, Trump rendelete “nyílt támadás a muzulmán világ és az iráni nép ellen”, ők pedig megfelelő ellenlépéseket tesznek. Ugyanakkor a kellően át nem gondolt rendeletnek más következménye is lehetnek, mintsem hogy “megvédtük az országot a radikális iszlámtól”.

A tiltólistára került Farhadi 2012-ben a Nader és Simin – Egy elválás története című filmjéért már megkapta a filmvilág legrangosabb elismerését, de főszerephez juthat a február 26-ai ünnepségen is Az ügyfél című alkotásával. Egyébként – és ez a történet furcsa fintora -, a film pont a bosszúállásról szól, illetőleg annak szükségszerűségét feszegeti. A történet szereplői – rajtuk kívülálló okok miatt –  teljesen váratlan helyzetbe kerülnek, és az egymást követő eseményekre adott reakcióik miatt egyre inkább széthullik az életük – jelképesen a világuk.

Kínos véletlen.

Alfahír

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑