Cadmus fordítás Cadmus

Nem maradnak a törökök Afrinban

2018. 03. 20.

A török erők nem maradnak az észak-szíriai Afrín városában, hanem elhagyják azt és visszaadják a régiót a „valódi tulajdonosaiknak” – legalábbis ezt közölte hétfőn Bekir Bozdag miniszterelnök-helyettes, egy nappal azután, hogy a Törökország támogatta Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) nevű iszlamista ellenzéki milícia bevette a kurdok által ellenőrzött települést.

A politikus a Hürriyet török lap szerint elmondta, Afrín elfoglalásával Ankarának sikerült jelentős mértékben csökkenteni a Törökország határait fenyegető veszélyforrást. Tudatta, a bevonuló egységek összegyűjtötték a legtöbb, kurdok által hátrahagyott – az Egyesült Államok által rendelkezésükre bocsátott – fegyvert, miután a Népvédelmi Egységek (YPG) harcosai elmenekültek a városból.

A Nyugat által határozottan elítélt török, Olajág elnevezésű katonai műveletről ellentétes információk jelentek meg a nemzetközi sajtóban: egy magas rangú kurd illetékes az AP hírügynökségnek azt mondta, szó sincs arról, hogy a török csapatok, illetve az FSA elfoglalta volna Afrínt, a harcok ugyanis továbbra is tartanak.

Mindazonáltal Recep Tayyip Erdogan török elnök maga jelentette be vasárnap a város elfoglalását, és több forrás is a török hadművelet sikerességét igazolja. Az AFP francia hírügynökség szerint a település lakosai pincékbe és más búvóhelyekre húzódtak vissza, a londoni székhelyű az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) pedig tegnap arról számolt be, hogy a török hadsereggel szövetséges milicisták fosztogatni kezdtek a hátrahagyott városban.

Több forrás arról számolt be, hogy a milicisták csoportja nem csupán mérsékelt lázadókból (értsd. iszlamisták) áll, de az Iszlám Állam térségben ragadt harcosaiból is.

Ankara januárban indított offenzívát Afrínnál arra hivatkozva, hogy a kurdok biztonsági fenyegetést jelentenek rá nézve, elemzők szerint ugyanakkor az offenzíva egyértelműen azt a célt szolgálta, hogy megakadályozza a szíriai kurdok önállósodását. Ankara ugyanis attól tart: ha Szíria északi részén a kurdok bármiféle autonómiát vívnak ki a hét éve polgárháború sújtotta Szíriában, akkor a Törökországban élő, több mint tízmilliós kurd kisebbség önállósági törekvéseit is felerősíti.

Magyar Idők  – Tóth Loretta

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑