Cadmus fordítás Cadmus

Nem sikerült új elnököt választania a libanoni parlamentnek

2022. 09. 29.

A libanoni parlamentnek nem sikerült megválasztania az új elnököt – közölte Nabíh Berri házelnök csütörtökön.

A tisztségviselő hozzátette: újabb ülést hív össze, ha megegyezés születik a jelölt személyéről.

A 128 képviselő többsége, 63 fő üresen adta be a szavazólapját. Michel Moavad jelöltet harminchatan támogatták.

Ha nem sikerül megállapodni az elnök személyéről, az államfői hivatal megüresedik, miután október 31-én Michel Aun jelenlegi elnök megbízatása lejár. Aun egy nyugalmazott tábornok és az Irán által támogatott Hezbollah csoport szövetségese, akit két évig húzódó patthelyzetet követően 2016 októberében választottak meg hat évre.

Az államfői feladatköröket ideiglenesen a miniszterelnök veheti át. Az elnöki tisztség többször maradt betöltetlenül az 1975-90-es polgárháború óta.

A Libanon vallási csoportjai közötti hatalommegosztási megállapodás értelmében az ország parlamentje szavaz az elnök személyéről, akinek maronita kereszténynek kell lennie. Az alkotmány azt is előírja, hogy a miniszterelnöknek szunnita, a parlament elnökének pedig síita muszlim vallásúnak kell lennie.

Libanonban jelenleg a gazdaság súlyos válságban van, a kormány küzd a strukturális reformok végrehajtásáért, amelyek a Nemzetközi Valutaalap által elvárt feltételek teljesítéséhez szükségesek. A 2019 végén kezdődött válság szegénységbe sodorta a kis földközi-tengeri ország lakosságának háromnegyedét, a libanoni font elvesztette értékének 90 százalékát az amerikai dollárral szemben.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑