Nem történt előrelépés az etiópiai gátról szóló tárgyalásokon

Nem történt előrelépés az Etiópia, Egyiptom és Szudán közötti tárgyalásokon a Kék-Nílus etiópiai szakaszán épülő gátról – közölte kedden Egyiptom, azzal vádolva Etiópiát, hogy akadályozza a vita rendezését.

Az Afrikai Unió (AU) közvetítésével zajló egyeztetéseket a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában tartották vasárnap és hétfőn, hogy megpróbáljanak véget vetni a gát építése miatt a három ország között évek óta tartó vitának.

Ahmed Háfiz egyiptomi külügyi szóvivő közölte, hogy a tárgyalásokon nem történt előrelépés, az egyeztetések folytatásáról sem állapodtak meg.

Szudán egy nemzetközi négyes létrehozására tett javaslatot az AU soros elnökségét betöltő Kongói Demokratikus Köztársaság vezetésével. Javaslatot tettek a tárgyalások folytatására is Félix Tshisekedi kongói elnök és megfigyelők vezetésével.

Etiópia visszautasította a javaslatokat, ami az egyiptomi külügyi szóvivő szerint “a tárgyalásokra irányuló politikai akarat hiányát és a halogatásra való hajlamot tükrözi”.

A 4,6 milliárd dolláros költséggel épülő Nagy Etióp Reneszánsz Duzzasztógátat – ami Afrika egyik legnagyobb infrastrukturális fejlesztése – a Kék-Nílus etiópiai szakaszán, Szudán határánál építik 2010 óta amerikai pénzügyi támogatással, de a vízhozamok csökkenése és az általában véve is szűkös vízforrások miatt vita robbant ki Kairó, Addisz-Abeba és Kartúm között.

Az arab világ legnépesebb országának számító Egyiptom és Szudán olyan, jogilag kötelező érvényű megállapodást akar, amely szavatolná a megfelelő vízszabályozást, egyúttal jogi mechanizmust akar létrehozni a viták rendezésére a gát üzembe helyezése előtt.

Etiópia az energiaexportját akarja növelni a gáttal, míg Egyiptom csaknem kizárólag a Nílusra támaszkodik a mezőgazdaság, az ipar és a lakossági vízfelhasználás területén.

Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök múlt héten figyelmeztetett: amennyiben bármi befolyásolja az ország vízellátását, “elképzelhetetlen mértékű instabilitás alakul ki a régióban”.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑