Cadmus fordítás Cadmus

Nem utazhatott a vb-re az iráni női válogatott főedzője, mert a férje megtiltotta neki

Nem utazhatott az olaszországi Cortina d’Ampezzóban zajló alpesisí-világbajnokságra Szamira Szargari, az iráni női válogatott főedzője, mert a férje megtiltotta neki – jelentette az iráni sajtó szerdán.

Instagram-oldalán a 37 éves edző távolléte ellenére sok sikert kívánt csapatának. Sem Szargari, sem az iráni sajtó nem közölte, miért tiltották meg neki a kiutazást.

Iránban a férjezett nők hitvesük közjegyző által hitelesített hozzájárulása nélkül nem igényelhetnek útlevelet. Ugyanakkor az útiokmány birtokában is megtilthatják a férjek a kiutazást, illetve elkobozhatják az iratot.

Az utóbbi években több iráni sportolónő esetében fordult elő, hogy megtiltották kiutazásukat. A legismertebb közülük Nilufar Ardalan volt 2015-ben. Az iráni női teremfoci válogatott csapatkapitányával röviddel indulás előtt a teheráni nemzetközi repülőtéren közölték férje elutasító döntését, így nem tarthatott csapattársaival.

A közösségi médiában Szargari esete hatalmas felháborodást keltett nemcsak a nők körében. Sokan szégyenteljesnek nevezték, hogy egy férfi a 21. században minden további nélkül megtilthatja egy nőnek a kiutazást az országból. Bírálat érte az igazságszolgáltatást is, amiért egy elismert csapatedző esetében is szó nélkül hagyja a tilalmat. Egyes női felhasználók a válást javasolták Szargarinak.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑